Yhdessä vihapuhetta vastaan

Olen nelisen vuotta työskennellyt eri kouluissa pääkaupunkiseudulla Icehearts-työssäni. Aivan paraatipaikalla, siellä missä nuoret viettävät päivänsä aikuisten auktoriteettien valvovien silmien alla.

Hetkinen – onpas ajat muuttuneet! Siitä on aikaa, kun itse olin peruskoulussa tai lukiossa. En ihan siltä ajalta ole, kun seistiin rivissä Lehtorin saapuessa luokkaan, eikä meitä pieniä enää saanut lyödä, mutta opettajaa kunnioitettiin, kuunneltiin ja toteltiin.

Back to the 2010’s. Olen ollut luokassa, kun varhaisteini haistattelee opettajalle päin naamaa ja käyttää sanoja: “huora”, “lehmä” ja “retardi”.

Olen ollut luokassa, kun varhaisteini haistattelee opettajalle päin naamaa ja käyttää sanoja: ” huora”, ”lehmä” ja ”retardi”.

Ai että kun silloin hävettää! Juuri tässä muistelemassani tapauksessa opettaja ihan kylmän tyynesti vain vastasi: ” Minä kirjoitan tämän nyt Wilmaan.” Tähän poika, 13-vuotias, vastasi: ”Ei mun mutsi lue sun v**un viestejäs!” Nyt minua hävetti niin paljon. Etsin jo pakotietä. Pitäisikö hypätä ikkunasta ulos?

Myös kavereiden kesken käytetään todella ronskia kielenkäyttöä. Koko keskustelukulttuuri on muuttunut jotenkin aggressiivisemmaksi. Puhumattakaan mitä kaikkea somen ihmeellisessä maailmassa tapahtuu ja miten paljon kuvia ja kommentteja sinne ladataan, ajattelematta hetkeäkään mitä se saattaa aiheuttaa ja miten se leviää kuin lumivyöry. Ohje ”yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos” ei valitettavasti aina toimi.

Sanoissa on voimaa muuttaa jonkun toisen koko maailma. Sanat uhmaavat painovoimaa. Kun ne on sanottu ääneen (tai kirjoitettu viestiin), ne eivät putoa maahan ja unohdu ikuisiksi ajoiksi, vaan ne jäävät elämään kuulijassaan. Joskus sinulle sanottuja sanoja on mahdotonta pyyhkiä pois mielestä, vaikka niin kovasti haluaisitkin tehdä. Sanoilla on valtaa niin rikkoa kuin rakentaa. Rikkoa toisen maailma tai tehdä siitä parempi paikka elää.

Satuttaa tai parantaa. Kumman sinä haluat sanoillasi tehdä?

Fazer on noin kuukausi sitten lanseerannut kampanjan vihapuhetta vastaan.

Katso video: https://www.youtube.com/watch?v=gGtD1plUliY

Ja päätä sitten: Viha vai rakkaus?