Vantaa Nelli Ja Icehearts Tyttö

Icehearts-kasvattaja on monella tapaa paraatipaikalla lapsen elämässä – hän näkee koko kuvan monipuolisemmin kuin moni muu taho. 

Paitsi, että on yhteys lapseen, on myös yhteys tämän perheeseen, kouluun ja vapaa-ajan toimintaan. Kasvattaja oppii vuosien varrella tuntemaan ryhmänsä lapset erityislaatuisella tavalla. Hyvä itsetunto ja myönteinen minäkäsitys vaikuttavat positiivisesti lapsen hyvinvointiin ja kehitykseen. Kasvattaja voi myös olla tukemassa hyvää ja suitsimassa sitä, mikä voisi viedä väärille teille. Ennen kaikkea tuetaan kuitenkin sitä, että nuoren omassa mielessä herää aito halu pärjätä.  

– Minä näen sinut. Sinä olet tärkeä. Uskon, että juuri tuon viestiminen lapselle estää syrjäytymästä. Olemalla läsnä arjessa me saamme vietyä tuota viestiä eteenpäin ja juurtumaan sitä syvemmälle ja syvemmälle. Lapsen täytyy itse alkaa uskoa siihen, että ansaitsee ja on tärkeä. Siitä itsetunto hiljalleen rakentuu ja samalla tunne, että minulla ja tekemisilläni on merkitystä.

Riittävän varhaisessa vaiheessa annetulla ja aloitetulla tuella on suuri merkitys syrjäytymisen ehkäisyssä. Iceheartsin filosofian mukaan kasvattaja kulkee lapsen rinnalla aina esikoulusta täysiikäisyyteen asti, yhteensä 12 vuotta. Sille välille mahtuvat lapsen kehityksen kannalta ne tärkeät vuodet, jolloin pyritään kasvamaan osaksi toimivaa yhteiskuntaa. Malli perustuu siihen, että kasvattajan ja joukkueen kanssa tapahtuvat myönteiset sosioemotionaaliset kokemukset ovat yleistettävissä laajemmin lapsen elämään. Läsnäolo elämässä ja nimenomaan pitkäjänteinen yhteinen työskentely ovat ne, jotka parhaassa tapauksessa saavat suuriakin muutoksia aikaan. Muutokset tapahtuvat kuitenkin usein hitaasti ja vasta ajan kanssa. 

– Arkeen kuuluu todella paljon pieniä, suuria hetkiä, jotka voisivat jopa mennä ohi, jos ei muista olla tarkkana. Toisinaan luottamus syvenee niin vähä kerrallaan, että tuntuu, ettei mitään tapahdu. Joidenkin lasten kohdalla voi ottaa vuosia, ennen kuin he uskaltavat tosissaan luottaa. Monen kohdalla heistä tuntuu käsittämättömältä ymmärtää, että tälle ihmiselle kelpaan kaikkina päivinä omana – toisinaan hyvin hankalanakin – itsenäni. Kun luottamuksen sitten ansaitsee, voidaan alkaa saada todellista muutosta aikaan. Suhde muodostuu juuri vuosien varrella syväksi ja toimivaksi.

Lasten näkökulma

Icehearts-kasvattajat ovat läsnä lasten elämässä aina kuusivuotiaista ja jatkavat rinnalla kulkemista yhteensä 12 vuotta. Kahdentoista vuoden varrelle mahtuu lapsesta riippumatta monta tärkeää ja ratkaisevaa hetkeä sekä virstanpylvästä.  

Niiden vuosien varrelle mahtuu myös monta merkityksellistä voileipää, metsäretkeä ja kalliolla istuskelua. Juuri sellaisista; turvallisista ja tavallisista arjen hetkistä, syntyy vakaa nauha, joka kannattelee haasteellisissa oloissa sekä vaikeissa paikoissa.  

Yhtenä vahvimpana kokemuksena muistan sen, että kasvattaja ei vain kuunnellut, vaan todella kuuli minua. Eikä hän koskaan tuominnut saman tien, vaan sain aina mahdollisuuden kertoa oman versioni ja sain ymmärrystä ja tukea, vaikka olisin toiminut tyhmästikin. Kasvattaja onnistui katsomaan asioita minun näkökulmastani.”

Lapsen näkökulma ja lapsen puolien pitäminen – ne ovat kaksi tärkeää asiaa, joihin Iceheartsin toiminta nojaa. Lapsiin ei koskaan suhtauduta ongelmatapauksina, vaan pyritään yhdessä lähteä rakentamaan parempaa elämää mahdollisuuksista käsin. Kasvattajat toimivat lasten elämässä paitsi turvana ja tukena myös toisinaan korvina asioille, joita ei uskalleta kertoa muille. Ongelmia otetaan vastaan yhdessä lasten kanssa ja lasta niissä tukien.  

Sipila Pelli 4

”Muistan, että meidänkin Icehearts-joukkueessa pojat tekivät paljon tyhmää. Näin jälkikäteen ajateltuna meistä monet olivat villejä ja railakkaita, ja usein ajauduimme ongelmatilanteisiin vaikkapa koulussa. Kasvattajan kanssa mietittiin yhdessä ongelmille ja haastaville tilanteille ratkaisuja. Muistan, että minulla oli aina sellainen olo, että kasvattaja on meidän puolella ja pyrkii ymmärtämään silloinkin, kun muut näkevät meissä vain joukon ongelmia.”

Kokemus turvallisen aikuisen läsnäolosta ja välittämisestä voi kannatella lasta merkityksellisesti vuosien ajan. Haastavissa vaiheissa jo pelkkä tietoisuus siitä, että elämässä on aikuinen, joka tukee ja kuuntelee, on äärimmäisen tärkeää. Icehearts-joukkueissa tarjotaan myös mahdollisuus harrastamiseen ja vaikkapa retkiin sekä matkustamiseen lapsille, joille se ei ilman taloudellista tukea olisi mahdollista. 

Rinnalla eläminen jatkuu kaikissa hetkissä – myös vaikeissa, ja niissä, joissa on tehnyt virheen ja ollut vaikea. Silti elämässä on aina aikuinen, joka jää, vaikka muilla olisi palanut pinna jo moneen kertaan. Luottamus ja ote elämään eivät muodostu hetkessä, mutta kun ne on saavutettu, ollaan saatu aikaiseksi jotakin äärimmäisen ainutlaatuista ja lapsen koko elämää kannattelevaa.  

”Mun kasvattaja on tosi kiva. Joskus hän suuttuu minulle, kun käyttäydyn tyhmästi. Sen jälkeen kuitenkin sovitaan, joka kerta.”

Muita tapojamme toimia

Pelailu5

Harrastustoiminta

Iceheartsissa kasvatuksen välineenä käytetään harrastamista ja joukkueurheilua Icehearts-ryhmää kutsutaan joukkueeksi. Joukkue kootaan ikävuosien 6–12 välillä. Joukkueet harrastavat monipuolisesti liikuntaa, kulttuuria ja muita lasten toivomia harrastuksia.

Lue lisää »
DSC02134 Scaled 1

Koulutyön tuki

Joukkueen kasvattaja tukee lasten koulutyötä Kasvattaja sopii paikallisesti lasten koulutyön tuesta. Kasvattaja voi osallistua opetukseen avustavana henkilönä tai opettaa joukkueensa lapsia sovitusti yksin tai pienissä

Lue lisää »
20191014 120757

Perheiden tuki

Kasvattaja tukee perhettä arjessa. Kasvattaja osallistuu tarvittaessa lasta koskeviin palavereihin ja tukee huoltajaa kasvatuskysymyksissä. Kasvattaja auttaa perhettä suurissa ja pienissä asioissa, jotta lapsella olisi parempi

Lue lisää »
Lahti Kuvakansi

Leirit ja retket

Harrastustoimintaamme kuuluvat myös monipuoliset leirit ja retket, joissa opettelemme lajiharjoitteiden ohella myös yhdessä toimimista ja arjen askareita ja mahdollistamme lapsille elämyksiä ja kokemuksia normaalin arjen

Lue lisää »
Kuvakortti Valmis

Verkostotyö

Iceheartsin toiminnasta käytetään termiä ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö Käytännössä se tarkoittaa sitä, että olemme paikalla arjen hetkissä; tukemassa, pehmittämässä, ohjaamassa oikeaan suuntaan – olemme lapselle läsnä hänen

Lue lisää »
Active Logo

Svenskspråkig verksamhet

Active Explorers Club Icehearts svenskspråkiga verksamhet verkar under namnet Active Explorers Club. Vår verksamhet i ett nötskal Icehearts grundades år 1996 i Vanda och den

Lue lisää »