Icehearts Europe -hankkeessa tähytään nyt laajemmin Eurooppaan

Tämä teksti on osa blogisarjaa, jossa seurataan Icehearts Europe -hanketta. Tässä, blogisarjan kuudennessa tekstissä, käsitellään hankkeen toista Suomen vierailua ja tavoitetta levittää Icehearts Europe -toimintaa laajemmin Eurooppaan. Aiemmin tässä blogisarjassa julkaistut tekstit löytyvät verkkosivuiltamme.

Icehearts Europe  -hankkeen kokoonpano ja tavoitteet

Icehearts Europe -hankkeessa on mukana 12 organisaatiota. Hanketta koordinoivan ISCA:n lisäksi mukana on viisi Icehearts Europe -toimintaa pilotoivaa urheilujärjestöä sekä liuta eri alojen asiantuntijaorganisaatioita. Yhdessä nämä organisaatiot muodostavat konsortion, joka vastaa hankkeesta ja sen prosesseista. Näiden organisaatioiden lisäksi hanketta seuraa 14 toiminnan toteuttamisesta kiinnostunutta organisaatiota.

Hanketta seuraavat organisaatiot ovat eri puolilta Eurooppaa. Ne ovat pilottiorganisaatioiden tavoin ruohonjuuritason urheiluseuroja ja -järjestöjä, joiden keskeinen tehtävä on liikuttaa eri ikä- ja väestöryhmiä sekä edistää mahdollisuuksia liikkua.

Icehearts Europe -hankkeessa on mukana näin suuri määrä organisaatioita, koska hankkeessa on kaksi isoa tavoitetta: A) Icehearts Europe -toiminnan pilotointi viidessä maassa ja B) lisätä tietoisuutta Icehearts Europe -toiminnasta sekä levittää toimintaa laajemmin Euroopassa.

Icehearts Europe -hankkeessa on edetty määrätietoisesti kohti molempia tavoitteita. Toiminta on käynnistynyt jokaisessa Icehearts Europe -toimintaa pilotoivassa järjestössä. Myös jälkimmäistä tavoitetta on edistetty. Tietoisuutta Icehearts Europe -toiminnasta on lisätty paitsi hanketta seuraavissa 14 organisaatiossa, mutta myös laajemmin eri puolilla Eurooppaa. Toiminnasta on esimerkiksi esitelmöity lukuisissa tilaisuuksissa, kuten järjestö- ja tutkijakonferensseissa. Vastaavia tilaisuuksia on tiedossa lisää hankkeen viimeiselle vuodelle.

Icehearts Europe -hankkeessa toimitaan myös jatkossa sen eteen, että eurooppalainen Icehearts-toiminta käynnistyisi yhä useammassa ruohonjuuritason järjestössä. Tästä esimerkkinä on hiljattain Helsingissä järjestetty hankkeen toinen Suomen vierailu.

Toinen Suomen vierailu keräsi Helsinkiin ison joukon hankkeesta kiinnostuneita järjestöjä

Pian vuoden vaihtumisen jälkeen Helsingissä järjestettiin hankkeen toinen Suomen vierailu, jonka kohderyhmänä olivat hanketta seuraavat 14 organisaatioita. Lisäksi vierailulle osallistui yhteistyöorganisaatioita hankkeen konsortiosta. Kaikkiaan Suomen vierailu keräsi Helsinkiin 40 henkeä 20 organisaatiosta ja 17 maasta.

Suomen vierailu järjestettiin yhteisvoimin Suomen Icehearts ry:n ja Icehearts Europe -hanketta koordinoivan tanskalaisen ISCA:n kanssa. Lisäksi järjestelyihin osallistuivat Icehearts Europe -hankkeen asiantuntijaorganisaatiot: Terveyden hyvinvoinnin laitos (THL) ja Corkin yliopisto Irlannista. Myös virolaisella SPIN-järjestöllä oli roolinsa vierailun järjestelyissä.

Vierailun ohjelma suunniteltiin siten, että se vastaa hanketta seuraavien organisaatioiden tiedontarvetta niin suomalaisen kuin eurooppalaisen Icehearts-toimintamallin osalta. Lisäksi tähdättiin siihen, että vierailun tukisi ja inspiroisi osallistujia toiminnan suunnittelun ensiaskelissa.

Ihmisbingosta syvälle ytimeen

Kolmipäiväisen vierailun avasivat ISCA:n presidentti Mogens Kirkeby ja Suomen Icehearts ry:n hallituksen puheenjohtaja Aleksandr Kanevski. Sen jälkeen siirryttiin asiantuntijapuheenvuorojen pariin.

Kuva 1. Vierailun aloitti tutustumispeli ihmisbingo. Kuva Icehearts.

Puheenvuorokimarasta vastasivat Suomen Icehearts -organisaation henkilöstö sekä Icehearts Europe -hankkeesta tutut asiantuntijat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta ja Corkin yliopistosta. Esitysten teemat liittyivät Icehearts-organisaation kehitykseen sekä sen sisäisiin ja ulkoisiin menestystekijöihin. Lisäksi kuultiin Icehearts-pitkittäistutkimuksesta ja Icehearts Europe -hankkeen toimintatavoista. Kasvattajat kertoivat Icehearts-työstä Suomesta ja Virosta. Pienryhmissä ääneen pääsivät Icehearts-toiminnassa mukana olleet nuoret.

Kuva 2. Johanna Laisaari avasi vierailun toisen päivän. Kuva ISCA.

Vierailun toisena päivänä Icehearts Europe -hankkeella oli kunnia saada vieraaksi Helsingin kaupungin apulaispormestari Johanna Laisaari. Hänen puheenvuoronsa käsitteli kansallista lapsistrategiaa ja lapsen oikeuksia. Lisäksi Laisaari kertoi Helsingistä lapsiystävällisenä kaupunkina ja korosti valtion, kuntien ja kolmannen sektorin yhteistyön merkitystä. Lapsen oikeuksien edistämisessä Helsingillä on kumppanina useita yhteistyöorganisaatioita, muun muassa Icehearts.

Suomen vierailua ei vietetty vain puheita kuunnellen. Vierailun toisen päivän päätteeksi kokousvieraat matkasivat käytännön kasvatustyön ääreen. Vieraat jakaantuivat kahteen kouluun, joissa molemmissa on Icehearts-toimintaa. Koulujen opettajat, rehtorit ja opiskeluhuollon henkilöstö kertoivat kokemuksistaan yhteistyöstä Iceheartsin kanssa. Ulkomaiset vieraat pääsivät myös näkemään vilauksen Icehearts-iltapäivätoiminnasta ja tapaamaan toiminnassa mukana olevia lapsia. Kouluvierailun kruunasi yhdessä Icehearts-joukkueiden kanssa pelatut pallopelit.

Kuva 3. Pallopelejä Icehearts-toiminnassa mukana olevien lasten kanssa. Kuva Icehearts.

Vierailun lopuksi virolaisen SPIN-organisaation edustajat kertoivat Icehearts Europe -toiminnan pilotoinnista. Ryhmätyöt johdattivat vieraat pohtimaan Icehearts Europe -toiminnan implementointia omassa organisaatiossaan. Ryhmissä pohdittiin muun muassa yhteneväisyyksiä oman ja Icehearts-toiminnan välillä. Keskustelujen tarkoituksena oli luoda linkkejä organisaatioiden nykyisen ja Icehearts Europe -toiminnan välille.

Kuva 4. Icehearts Europe -toiminnan hahmottelua ja suunnittelua mm. LEGO®Serious Play® -menetelmän avulla. Kuva ISCA.

Kohti uusia Icehearts-joukkueita Euroopassa

Suomen vierailu tarjosi vieraille informaatiorikkaan kokonaisuuden höystettynä käytännön esimerkeillä ja kokemuksilla. Palautteen perusteella vierailu oli inspiroiva ja innosti vieraita pohtimaan Icehearts Europe -toiminnan toteutusta omassa organisaatiossaan. Osalla visio toiminnan toteuttamisesta oli jo olemassa ja yhteistyötahotkin valmiiksi mietittynä.

Icehearts Europe -hankeen tavoitteet ovat varsin kunnianhimoisia. Toiminnan levittäminen Eurooppaan ei tapahdu hetkessä ja vaatii resursseja. Tällä hetkellä rahoitusta on vain toiminnan pilotointiin. Toisin sanoen hanke ei voi rahallisesti tukea Icehearts Europe -toiminnasta kiinnostuneita organisaatioita, vaan niiden on rahoitettava toiminta muilla tavoin.

Hankkeessa kuitenkin tehdään töitä sen eteen, että Icehearts Europe -toiminta leviäisi laajemmin Eurooppaan. Kuten myös sen eteen, että toiminta pilottiorganisaatioissa jatkuisi hankkeen päättymisenkin jälkeen. Kokemukset pilotoinnin ensimmäisiltä kuukausilta ovat lupaavia. Palaute niin lapsilta ja nuorilta itseltään kuin sidosryhmiltä on myönteistä. Myönteinen palaute antaa pontta paitsi pilottiorganisaatioille myös toiminnasta kiinnostuneiden organisaatioiden suunnitelmille.

Kuluva vuosi näyttää, kuinka suunnitelmat toiminnan toteuttamisesta eri puolilla Eurooppa etenevät ja saadaanko toiminta jatkumaan sitä pilotoivissa organisaatioissa. Näihin asioihin palataan tämän blogisarjan myöhemmissä teksteissä.

Lisätietoja:
Kai Tarvainen
Hankevastaava
kai.tarvainen@icehearts.fi
044 493 9545