Vaikuttavuutta ja lapsen oikeuksien juhlaa syksyn kasvattajapäivillä

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vuoden toisia ja viimeisiä kasvattajapäiviä vietettiin kahdessa osassa. Ensimmäinen ryhmä kasvattajia kokoontui yhteen 21.-22.11. Pajulahden urheiluopistolla ja viime viikolla kasvattajapäivät saatiin päätökseen Eerikkilän urheiluopistolla 28.-29.11. Syksyn kasvattajapäivien teemana oli Icehearts-toiminnan vaikuttavuus ja lasten itsearviointien pilotointi, hyviä keskusteluita ja urheilua unohtamatta.

Kp
Kasvattajapäivät osa1 Pajulahdessa.
Kasvattajapäivät
Kasvattajapäivät osa 2. Eerikkilän urheiluopistolla.

Torstaipäivien ohjelmat alkoivat henkilöstöasioilla, joista keskustelua herätti erityisesti sosionomiopinnot. Saimme vieraan ammattikorkeakoulu Laureasta kertomaan, mitä eri opintopolkuja on olemassa sosionomiksi opiskeluun ja kuinka sen voi sovittaa kasvattajan työhön. Meillä on hyviä, sydämellisiä ammattilaisia töissä, mutta aina voi viisastua enemmän. Icehearts tukeekin henkilöstönsä opiskelua, joten meillä on mahdollisuus täydentää osaamistamme työn ohella myös korkeakouluopinnoissa.

Lapsen ääni kuuluviin

Pääteemana koulutuspäivillämme oli Icehearts-työn vaikuttavuus ja lapsen itsearvioinnin pilotointi joukkueissamme. YK:n lapsen oikeuksien päivää vietettiin 20. marraskuuta ja nyt on 30 vuotta siitä, kun lapsen oikeuksien sopimus tehtiin. Sopimus on lapsia koskeva ihmisoikeussopimus ja sen tärkein tavoite on terveyden, koulutuksen, tasa-arvon ja turvan takaaminen kaikille lapsille.

Lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa aikuisia ottamaan lapsen näkemys huomioon. Lastensuojelun keskusliiton vuonna 2017 tekemän selvityksen mukaan 65 % 10-17-vuotiaista ajattelee, että aikuiset tekisivät parempia päätöksiä, jos ottaisivat lasten mielipiteen huomioon. Me Iceheartsissa haluamme tehdä parempia päätöksiä.

Lapsen oikeuksien hengessä olemmekin kehitelleet yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n ja Ensi- ja turvakotien liiton kanssa kysymyksiä lapsille ja nuorille itselleen. Näin varmistamme, että jokainen Icehearts lapsi ja nuori pääsee kertomaan tunteistaan ja esittämään toiveitaan Icehearts-toiminnalle. Lasten itsearviointi on jatkoa tekemällemme vaikuttavuusseurantatyölle ja kysymyksiä testataan joukkueissamme ympäri maata.

Arviointi

Icehearts-työn viimeisen kolmanneksi mallinnus

Perjantaiaamuna käytiin hyvää keskustelua Icehearts-työn loppuvaiheesta, kun Helsingin kasvattajamme Tomi Rantanen esitteli opintojansa varten tekemäänsä lopputyötä. Opimme, kuinka Icehearts-kasvattajan työ muuttuu matkan aikana, kuinka työ eroaa alkuvaiheen taipaleesta ja miten nuorta voi parhaiten tukea esimerkiksi jatko-opinnoissa.

Virkistymisen ja yhdessäolon osuudesta huolehti tietysti taas urheilu! Tällä kertaa urheilulajeiksi valikoituivat maalipallo, kelkkakiekko sekä myös perinteinen lentopalloturnaus, joista jokaisessa käytiin tiukkoja, mutta hauskoja pelejä hyvillä mielin.

Kpkp
Kelkkalätkä testissä Pajulahdessa.
Lentis
Icehearts-kaupunkien välinen lentopalloturnaus Eerikkilässä.

Tärkeää asiaa vaikuttavien asioiden äärellä. Tähän on hyvä päättää vuoden 2019 kasvattajapäivät.

Psst! Uusimman vaikuttavuudestamme kertovan videon pääset kurkkaamaan Youtube-kanavaltamme. Lisätietoa vaikuttavuustutkimuksistamme löydät sivuiltamme icehearts.fi/vaikuttavuus.