Iceheartsin ruotsinkielinen toiminta, Active Explorers Club, sai Folktingetin tunnustuksen

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Iceheartsin ruotsinkielinen, Active Explorers Club- nimeä käyttävä toiminta palkittiin Folktingets samvetspris– palkinnolla ruotsalaisuuden päivänä 6. marraskuuta 2020.

Folktinget valvoo ja edistää ruotsinkielisen väestön oikeuksia ja etuja ja on Suomen ruotsinkielisten asukkaiden yhteistyöelin, joka ylittää poliittiset rajat. Folktingetin tehtäviin kuuluu tukea ja vahvistaa ruotsin kielen asemaa ja ruotsinkielistä kulttuuria Suomessa, joka tarkoittaa myös työskentelyä elävän kaksikielisyyden ja suvaitsevaisen ja tasa-arvoisen kieli-ilmapiirin puolesta.”

Folktingets samvetspris- palkinto jaetaan sille henkilölle tai yhteisölle, joka sanoilla tai teoilla on osoittanut suurta siviilirohkeutta kuluneen vuoden aikana. Palkinnon raadissa toimivat toimittajat Jeanette Björkqvist ja Magnus Londén, joiden perustelut valinnalle olivat seuraavat:

“Prismotivering: Active Explorers (Icehearts svenska verksamhet), som drivs av Rasmus Lundén, Peggy Petrell och Rodrigo Sumelius-Valenzuela, har visat prov på engagemang, kreativitet och nytänkande då man på grund av det volymmässigt mindre underlaget barn sökt nya former för hur man kan involvera barnen i en meningsfull fritidsaktivitet.” Koko tekstin perusteluineen voit lukea täältä.

Palkintoa oli vastaanottamassa Folktingetin järjestämässä Svenska Dagen juhlassa Active Explorers Clubin projektikoordinaattori Rasmus Lundén. Juhlat järjestettiin tänä vuonna koronaepidemiasta johtuen suorana tv-lähetyksenä Ylen studiolla. Lisää palkinnosta voi lukea Svenska Ylen artikkelista.

 

ACTIVE EXPLORERS CLUB

 

Active Explorers Club Tämä Artikkeliin
Active Explorers Clubin kasvattajat vasemmalta oikealle: Rodrigo Valenzuela Sumelius, Peggy Petrell ja Rasmus Lundén.

 

Iceheartsin ruotsinkielinen toiminta alkoi vuonna 2014. Ensimmäinen ryhmä perustettiin Espooseen, jonka kasvattajana ja Active Explorers Clubin projektikoordinaattorina toimii Rasmus Lundén. Aloite ruotsinkieliselle toiminnalle tuli Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne säätiöltä, joka toivoi Icehearts-toimintaa myös ruotsinkielisille alueille. Lopulta ensimmäinen ruotsinkielinen Icehearts-poikaryhmä perustettiin Espooseen, joka on kulkenut 12 vuoden matkaa nyt viisi vuotta.

Kuten Active Explorers Club- toiminnan nimestä voi päätellä, toiminta eroaa hieman Icehearts-toimintamallista ja sitä on muokattu ruotsinkielisten alueiden toimintaan sopivammaksi.

– ­­ Active Explorers Club -toiminnassa työvälineenä toimii elämyspedagogiikka. Elämyspedagogiikka pitää sisällään liikunta- ja luontoelämyksiä. Tavoitteena on tarjota tukea tarvitseville lapsille uusia ja erilaisia kokemuksia ja löytää lapsen kiinnostuksen kohde, oli se sitten kulttuuri, urheilu, luonto tai jokin luova asia. Myös liikunta on tärkeässä osassa toimintaa, ulkoilemme ja liikumme paljon, kertoo Lundén.

Ryhmiä on tällä hetkellä Espoossa ja Itä-Helsingissä. Johtuen ruotsinkielisten alueiden koosta, ryhmissä on vähemmän lapsia (10-15) ja niissä on sekä tyttöjä että poikia.

Kaupunkien ruotsinkieliset alueet ja koulut sijaitsevat välillä hyvin kaukana toisistaan, joten ryhmillä ei ole mahdollisuutta järjestää omaa iltapäiväkerhoa koulujen yhteyteen. Kasvattaja liikkuu siis eri kouluissa ja koulujen iltapäiväkerhoissa lasten tarpeen mukaan.

–  Toimintamme painottuu enemmän pienryhmä- ja yksilötyöhön, koulu- ja perhetyötä unohtamatta. Kun ei ole yhtä tiettyä urheilulajia, on enemmän mahdollisuuksia harrastaa ja kokeilla uusia asioita. Tyypillistä iltapäivätoimintaa on lasten haku koulusta, läksyjen teko, liikunta ja ulkoilu, erilaiset ryhmätehtävät, seikkailutalolla käynti sekä uudet elämykset, oli se sitten parkouria tai leivontaa. Pääpointtina on kuitenkin se, että kuljetaan lasten vierellä ja ollaan turvallisia aikuisia, sanoo Lundén.

Toimintaa rahoitetaan ruotsinkielisten säätiöiden, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne sekä Louise och Göran Ehrnrooth Stiftelsenin avustuksilla, jotka ovat sitoutuneet moraalisesti tukemaan toimintaa 12 vuotta.

 

UUSIA RYHMIÄ HELSINGISSÄ JA ESPOOSSA

Viimeisen parin vuoden aikana ruotsinkielinen toiminta on kasvanut kahdella uudella ryhmällä. Ryhmät toimivat Itä-Helsingissä ja Espoossa kasvattajien Peggy Petrellin ja Rodrigo Sumelius Valenzuelan johdolla.

 

PEGGY PETRELL

Toinen ruotsinkielinen ryhmä perustettiin vuonna 2018 Itä-Helsingin alueelle. Kasvattajaksi valittiin Peggy Petrell, jonka ryhmässä on vuonna 2011-2012 syntyneitä lapsia. Ryhmän toiminta alkoi virallisesti elokuussa 2019, joten ryhmällä on takana jo reilu vuosi yhteistä taivalta.

Petrell on alun perin kotoisin Espoosta ja opiskelee parhaillaan sosionomiksi. Hän on ammatiltaan yleisurheiluvalmentaja, somistaja, visualisti ja työskenteli pitkään mainosalalla ennen kasvattajauraansa. Hän kuitenkin kaipasi yleisurheiluvalmentajan rooliaan ja lasten kanssa työskentelyä niin paljon, että koulutti itsensä nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Pian sen jälkeen hän bongasi avoinna olevan työpaikan Iceheartsin ruotsinkielisessä toiminnassa.

– En aluksi uskonut, että on olemassa tällainen työ, jossa kuljetaan lasten rinnalla 12 vuotta, sillä se kuulosti niin mielettömältä. Kun tuli mahdollisuus päästä mukaan pitkäjänteiseen maailmaan, en miettinyt hetkeäkään. Tässä työssä on mahtava ajatus, sanoo Petrell.

Petrellin ryhmä on Icehearts-toiminnassa ensimmäinen, joka on suunnattu sekä tytöille että pojille. Se on Petrellille kunnia-asia ja hän kokee sen vain rikkautena:

– ”Sekaryhmästä” on vain positiivisia kokemuksia ja opimme toisistamme koko ajan lisää, kertoo Petrell.

Kasvattajana hän on avoin, rehellinen, helposti lähestyttävä ja iloinen. Tulevien vuosien suunnitelmat ovat selvät:

– Tavoitteena on kasvattaa lasten itsetuntoa ja hyvää oloa sekä halua kuunnella, välittää ja auttaa muita, Petrell kertoo.

 

RODRIGO SUMELIUS-VALENZUELA

Active Explorers Club -toiminnan kolmas ryhmä perustettiin syksyllä 2020 Espooseen, jonka kasvattajaksi valittiin Rodrigo Sumelius Valenzuela. Klubin ydinryhmää kartoitetaan parhaillaan vuonna 2013-2014 syntyneistä lapsista koko Espoon alueella.

Koronaepidemia on vaikeuttanut lasten etsintää ja valintaa ryhmään. Sumelius Valenzuelalla, tutummin Roddella, on kuitenkin vielä hyvin aikaa tutustua lapsiin, sillä klubin ydinryhmän on tarkoitus aloittaa toimintansa virallisesti vasta ensi keväänä tai kesänä.

– Hyvää kuuluu ja työt ovat alkaneet hyvin koronaviruksesta huolimatta. Toivoisin vain, että voisin tehdä enemmän lasten eteen, sillä on paljon lapsia, jotka kaipaisivat apua, kertoo Sumelius Valenzuela.

Sumelius-Valenzuela on muuttanut Suomeen Göteborgista, Ruotsista ja hänellä on myös Chilen ja Brasilian kansallisuudet. Sumelius Valenzuelalla on pitkä tausta jalkapalloilijana ja hän pelasi sitä myös ammatikseen, mutta loukkaantumisen takia joutui lopettamaan lajin 23-vuotiaana. Hän kouluttautui ja työskenteli erityisopettajana monta vuotta, kunnes muutti Suomeen ja toimi iltapäiväkerhon vastaavana ohjaajana siihen asti, kunnes sai paikan AEC-toiminnan kasvattajana.

– Toimintamalli on uniikki, josta innostuin heti. Haluan auttaa lapsia. On mahtavaa päästä seuramaan ja kulkemaan lasten rinnalla seuraavat 12 vuotta, sillä opettajan työssä lapset vaihtuvat usein, kertoo Sumelius Valenzuela.

Sumelius Valenzuela on hyvä pääsemään lasten kanssa samalle tasolle ja ratkomaan heidän ongelmiaan. Tulevaisuudelta hän toivoo, etteivät lapset ajautuisi rikollisuuden tai huonojen juttujen pariin, ja että he kaikki saisivat toisen asteen koulutuksen.

– Vaikka asiat olisivat huonosti kotona, tulee päivä, kun ne ajat ovat ohi. Kun tulee vanhemmaksi, pystyy valitsemaan oman polkunsa ja sitä kautta muokkaamaan elämää, sanoo Sumelius Valenzuela.

– Haluan myös luoda lapsille unelmia ja auttaa heitä saavuttamaan ne.

 

Lisätietoja toiminnasta löydät täältä:

https://www.icehearts.fi/icehearst-pa-svenska/

Rasmus Lundén
projektikoordinaattori
Active Explorers Club/ Suomen Icehearts ry
Puhelin: 050-354 1273
Sähköposti: rasmus.lunden@icehearts.fi