Icehearts juhli 25-vuotista taivaltaan

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Icehearts perustettiin Vantaalla vuonna 1996 perustajajäsen Ville Turkan lastenkodissa tekemästä huomiosta, että useita sijoitettuja nuoria yhdisti pitkäaikainen ja varhain havaittu huoli, vaihtuvat ammattilaiset, vapaa-ajan harrastuksen puute sekä moninainen oireilu, johon ei ollut löytynyt sopivia tukimuotoja.

Tästä syystä Icehearts-toimintamallin ytimessä on 12 vuoden yhteinen matka lapsuudesta aikuisuuteen. Toiminnassa keskeistä on pysyvän ihmissuhteen synnyttämä luottamus ja välittäminen sekä joukkueen luoma kasvuyhteisö. Rinnallakulkijuuden kautta Iceheartsin toimintamalli kykenee tarjoamaan vaikuttavan yhteistyökumppanuuden kunnan peruspalveluille.

Icehearts on nyt 25 vuotta myöhemmin valtakunnallinen toimintamalli tehden työtä jo 14 eri paikkakunnalla. Toiminnassa on 60 joukkuetta ja toiminnan piirissä on yli 800 lasta. Yhteisen 12 vuoden taipaleen on läpikäynyt jo kahdeksan joukkuetta vaikuttavin tuloksin.

Hyvän kasvun puolesta

Mutta mikä on lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja syrjäytymisen nykyisyys ja tulevaisuus? Miltä ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö näyttää tulevaisuudessa? Voiko urheilua käyttää sosiaalityön välineenä? Miten palveluita voitaisiin parantaa? Voidaanko rakkautta mitata?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saimme vastauksia torstai-iltapäivänä 2.9.2021 Iceheartsin 25v. virtuaalisessa juhlagaalalähetyksessä. Iceheartsin väki yhteistyökumppaneiden kanssa kokoontui yhteen nostamaan maljaa ja katsomaan lähetystä kaikilla 14 eri paikkakunnalla, joissa Icehearts-joukkueita tällä hetkellä toimii.

Vaikuttavaa ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä

Tutkijapuheenvuoroista vastasivat THL:n tutkimuspäällikkö Kaija Appelqvist-Schmidlechner, erikoistutkija Marjatta Kekkonen ja erikoistutkija Päivi Känkänen. Tutkijat toivat esiin monipuolista tutkimustyötä ja tuloksia Iceheartsin osalta, mutta myös yhteiskunnassa laajemmin. Iceheartsin tutkimuksista, vaikuttavuudesta ja kustannusvaikuttavuudesta voit lukea lisää sivuiltamme.

“Icehearts-kasvattajat eivät rajaa apuaan vaan Icehearts-joukkueen lapsiin vaan tukevat koko kouluyhteisöä leikkien, pelaten, auttaen ja konflikteja ratkoen.” tiivisti Marjatta Kekkonen koulun henkilökunnan haastattelututkimuksen tuloksia.

Icehearts-toiminta ei pyöri lapsen ongelmien vaan onnistumisten ympärillä.

“Iceheartsissa joukkueurheilu näyttäytyy perheille harrastustakuuna. Monilla lapsilla on kokemus ulkopuolelle jättämisestä, mutta Iceheartsissa ketään ei jätetä. Lapselle ja lapsen vanhemmille on tärkeää, että lapsi pääsee harrastamaan ja kuuluu joukkoon.” kertoi Kekkonen perheiden haastatteluista ja jatkoi “Icehearts-toiminta ei pyöri lapsen ongelmien vaan onnistumisten ympärillä.”

Iceheartsissa joukkueurheilu näyttäytyy perheille harrastustakuuna. Monilla lapsilla kokemus ulkopuolelle jättämisestä, mutta Iceheartsissa ketään ei jätetä. Lapselle ja lapsen vanhemmille on tärkeää, että lapsi pääsee harrastamaan ja kuuluu joukkoon.

Iceheartsin retrospektiivisessä tutkimuksessa poikia haastatellut erikoistutkija Päivi Känkänen toi esiin poikien kokemuksen arvokkuudesta ja ilosta painottaen ilon ja huumorin tärkeyttä lasten kanssa tehtävässä työssä.

THL:n tutkimuspäällikkö Kaija Appelqvist-Schmidlechner pohti rakkauden mittaamista seuraavasti: “Mittaamisen haasteeksi nousee se, että välittämistä ja rakkautta on todella vaikea numeerisilla mittareilla mitata ja se on yksi haaste. Niihin pitäisi päästä jollain muilla menetelmillä, että päästäisiin numeroiden taakse ja pintaa syvemmälle, koska se rakkaus ja välittäminen on Iceheartsissa se juttu.”

Mittaamisen haasteeksi nousee se, että välittämistä ja rakkautta on todella vaikea numeerisilla mittareilla mitata ja se on yksi haaste. Niihin pitäisi päästä jollain muilla menetelmillä, että päästäisiin numeroiden taakse ja pintaa syvemmälle, koska se rakkaus ja välittäminen on Iceheartsissa se juttu.

Ei ole kyse ongelmista vaan käyttämättömistä mahdollisuuksista

Viranomaisnäkökulmaa keskusteluun toivat STM:n lapset ja nuoret yksikön johtaja Anna Cantell-Forsbom sekä Lahden kasvatus- ja opetusjohtaja Lassi Kilponen.

“Tarvitsemme tukea kouluun ja koulun ulkokehälle. Erityisesti tarvitsemme tukea niille lapsille, joiden tilanne on haastava, joko kodin osalta tai oman toiminnan ohjauksen osalta. Ja tässä suhteessa Icehearts tulee oikeaan kohtaan. Ottamaan vastuun lapsesta ja ryhmästä toisesta kulmasta kuin koulun opetussuunnitelman ydin.” tiivisti ajatuksiaan Lassi Kilponen.

Tarvitsemme tukea kouluun ja koulun ulkokehälle. Erityisesti tarvitsemme tukea niille lapsille, joiden tilanne on haastava, joko kodin osalta tai oman toiminnan ohjauksen osalta. Ja tässä suhteessa Icehearts tulee oikeaan kohtaan. Ottamaan vastuun lapsesta ja ryhmästä toisesta kulmasta kuin koulun opetussuunnitelman ydin

Anna Cantell-Forsbom on nähnyt Iceheartsin toimintaa lähes alusta saakka ja katsoo suhdeperustaisen työn siirtyneen pikku hiljaa myös sosiaalityöhön. “Icehearts on todentanut sen, mikä ollaan tiedetty kauan, että suojaavana tekijänä voi olla se, että on edes yksi merkityksellinen ihmissuhde, lapsella yleensä aikuinen. Vaikka olisi kuinka rikkinäistä tai kaoottista niin se saattaa suojata muilta riskitekijöiltä.” muistutti Cantell-Forsbom.

Icehearts on todentanut sen, mikä ollaan tiedetty kauan, että suojaavana tekijänä voi olla se, että on edes yksi merkityksellinen ihmissuhde, lapsella yleensä aikuinen. Vaikka olisi kuinka rikkinäistä tai kaoottista niin se saattaa suojata muilta riskitekijöiltä.

Kyllä sitä rakkaudeksi voi sanoa

Koskettavimmasta osuudesta vastasivat kasvattajan, perheiden ja nuorten näkökulmaa edustavat Tampereen kasvattaja Riku Kauppinen, Icehearts-polun kulkenut Samuel Karlsson sekä kahden Icehearts-pojan äiti Sanna Parkkonen, joka tiivisti ajatuksensa seuraavasti:

Paras apu on tullut Iceheartsilta. Siinä on aikuinen läsnä. Vaikka nuori laittaa hanttiin niin siellä tiedetään, että joukkueesta ei potkita pois. Vaikka et pelaa niin sä pysyt joukkueessa. Aina olet tervetullut treeneihin mukaan.

Palveluilla voidaan parantaa ihmisten elämää

Virtuaalinen juhlagaala lähetettiin kotikatsomoihin uudelta Urheilumuseolta Helsingin olympiastadionin kupeesta Arto Nybergin luotsaamana.

Virtuaalinen juhlagaala kiteytti sanoman siitä, kuinka palveluilla voidaan parantaa maailmaa ja ihmisten elämää. Panostetaan siis pitkäkestoisiin, ihmissuhdeperustaisiin palveluihin ja kuullaan lasten ja perheiden tarpeita jo ennen kuin ongelmat ovat paisuneet isoiksi.

Kiitos menneestä 25 vuodesta. Jatketaan keskustelua ja yhteistä työtä!

Juhlagaalalähetyksen tallenne on katsottavissa osoitteessa https://voikorakkauttamitata.icehearts.fi/

Lisätietoa:
Teemu Vartiamäki toiminnanjohtaja, Suomen Icehearts ry
teemu.vartiamaki@icehearts.fi puh. 040 592 6122