Merkitys

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Siinä on eroja, miten merkitys lapselle annetaan.

Jokainen haluaa olla erityinen. Jos sinut nähdään toiminnan kautta, olet luku listassa. Olet toki tärkeä, koska tulit, mutta puolestasi olisi voinut tulla kuka vaan.

Pitkäkestoisessa Iceheartsin työssä on tärkeää,  että juuri sinä tulit. Ja jos et tule, minä, kasvattaja, tiedän miksi et tullut. Tiedän, onko sinulla kavereita. Tiedän, mitä sinulle kuuluu. Ja tärkeintä kaikista – sinä tiedät, että sinua odotetaan. Sinä tiedät, että olet tärkeä.

Kun tavataan, kannan hetken  pärjäämisen taakkaa, kelpaamisen taakkaa. Minun kanssani ei tarvitse olla muuta kuin on. Minä tykkään aina.

Jos lähden oman perheeni kanssa matkalle ja sinä olet siellä, syömme yhdessä, olemme ystäviä. Kotiini olet tervetullut. Ja olen onnellinen. Onnellinen tästä mahdollisuudesta – sekoittaa ammatillisuus ja ystävyys – olla vain ihminen ihmiselle. Se on mielestäni suurinta, mitä ihminen voi toiselle antaa. Suurinta, mitä voi saada.

Joskus me hukkaamme sen, ystävyyden ja rakkauden parantavan voiman. Luulemme, että jokin menetelmä yksinään auttaa ja eheyttää. Ei se niin ole.

Minulla on työssäni mahdollisuus antaa lapselle merkitys. Se on etuoikeus niin minulle kuin lapsellekin. Hän, jolla ei ole yhtään ystävää. Hän, joka ei kouluaineissa loista. Hän, jonka perheellä ei ole rahaa. Hän tietää, että minulle hän on tärkeä, joka päivä, kahdentoista vuoden ajan. Lupaus – on olennainen osa Icehearts-työtä.

Jokaiseen muutokseen, ihmisen kasvuun tarvitaan toinen, kesken oleva ihminen.  Hän voi olla  ammattilainen tai ei, mutta jos hän ei kohtaa, jos hän ei välitä, ei kehittyminen mahdollistu.

Siksi pidän työstäni. Aivan järjettömän paljon. Meillä on sallittua, jopa suositeltavaa kiintyä asiakkaisiin. Olla lähellä, kulkea samaa matkaa ja oppia yhdessä. Se on lapselle ja perheelle äärimmäisen turvallista ja kestävää tukea. Aina se sama aikuinen, vuodesta toiseen. Aina se on yhtä iloinen lapsen nähdessään. Aina se on valmis auttamaan. Aina se on iloinen pienestäkin edistyksestä.

Vuosien kuluessa minusta tulee asiantuntija. Erityisestä lapsesta kasvavan erityisen nuoren asiantuntija. Palaverissa voin kertoa, millainen tuo nuori on. Mitkä ovat hänen vahvuutensa ja heikkoutensa. Voin puhua nuorelle suoraan ja tiedän hänen kuuntelevan.  Sillä tiedän, että hän luottaa. Olemme kasvaneet yhteen.

Sitä ei saa yhdelläkään menetelmällä. Sitä ei saa rahalla. Sitä ei saa millään muulla kuin katsomalla silmiin, pyyhkimällä räkää ja kyyneleitä, kuuntelemalla haistatteluja, ottamalla syliin. Odottamalla parkkipaikalla, niin auringonpaisteessa kuin räntäsateessa. Nauramalla ja itkemällä. Rakastamalla kaikkea sitä, mikä vielä on kesken ja kipeää lapsen ja nuoren elämässä. Tekemällä tätä päivä, kuukausi ja vuosi toisensa jälkeen.

Elämällä yhdessä. Minulla on merkitys, sinulla on merkitys. Olemme tärkeitä toisillemme. Sitä Icehearts on.