Lapsilla on asiaa. Kuuleeko päättäjä?

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Pian on kuntavaalit. Kunnalla ja sen tuottamilla palveluilla on suuri vaikutus siihen, miten kasvava lapsi mieltää yhteiskunnan ja kokeeko hän olevansa osa sitä. Kuntapäättäjät päättävät meille kaikille kuntalaisille tärkeistä asioista, kuten kouluista, leikkipuistoista ja rakentamisesta. Päättäjien keski-ikä on kuitenkin kovin korkea. Miten voimme varmistaa, että myös lasten ääni kuuluu päätöksenteossa?

Icehearts on mukana Lastensuojelun keskusliiton koordinoimassa poliittisesti sitoutumattomassa Anna ääni lapselle – kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on pitää lasten puolia ja vahvistaa lasten ääntä heitä koskevissa päätöksissä. Tästä inspiroituneina päätimme pitää Hämeenlinnan Icehearts-pojille oman demokratiatyöpajan. Kokosimme lapset kasvattajineen yhteen ja virittäydyimme aiheeseen pohtimalla, millainen on minun unelmieni kunta.

”Että koulussa olisi pieni oma luokka ja sinne saisi aina mennä.”

Lasten toiveet liittyivät pitkälti koulun arkeen, harrastamiseen ja lähiympäristöön. Lasten pohdinnoissa nousi esiin koulun viihtyvyys, harrastuspaikat, kuten lasersota-areena, sähly- ja katulätkäkenttä sekä mahdollisuus ulkoiluun ja leikkiin lähialueella. Hyvässä kunnassa on myös kauppoja, ravintoloita, vessoja ja mahdollisuus tutustua kunnassa toimiviin toimijoihin, kuten poliisiin.

”Että lähellä olisi liukumäki, jossa hissi, vesiliukumäki, retkeilypaikka ja harrastuspaikkoja ja niitä saisi kaikki käyttää ilmaiseksi. Että kaikki saisi harrastaa liikuntaa yhdessä.”

Ideoituamme aikamme aloimme tositoimiin! Lapset piirsivät ja kirjoittivat paperille unelmiensa kunnan elementtejä. Ja miten luovia ideoita heiltä syntyikään! Papereille piirtyi mm. retkeilyalue, harrastusareena aikuisten lepohuoneineen, mäenlaskupaikka, ilmaisia harrastuksia, kukkasia ja nyrkkeilysäkkejä koulussa sekä koulu, joka on aina auki.

”Että koulut pysyisi aina auki, vaikka olisi korona ja etäopetusta järjestettäisiin ja että olisi pieniä, ilmaisia harrastuksia, joita voisi käydä testaamassa.”

Seuraavaksi lapset pääsivät esittelemään tekemiään unelmien kuntakarttojaan toisille ja perustelemaan valintojaan. Miten viisaita ehdotuksia ja perusteluita kuulimmekaan! Viimeisessä vaiheessa suoritimme äänestyksen. Mitä ehdotusta lähdemme edistämään oikean kuntalaisaloitteen voimin? Jatkoa seuraa, sillä viemme lasten päättämän aloitteen suoraan kunnantalolle.

Lasten demokratiatyöpaja ylitti odotuksemme. Lapset todella paneutuivat pohdintaan hyvästä kunnasta ja ideoivat luovasti heille tärkeitä asioita. Lapsilla todellakin on asiaa. Kuuleeko päättäjä?

Mikä Anna ääni lapselle – kampanja?

Icehearts on mukana Lastensuojelun keskusliiton organisoimassa kampanjassa yhdessä monien muiden lapsijärjestöjen kanssa vahvistaakseen lasten ääntä heitä koskevissa päätöksissä. Me kokosimme voimamme, jotta kuntavaaleissa 18.4.2021 valitaan päättäjiä, jotka huolehtivat lasten edusta ja lapsivaikutusten arvioinnista koko vaalikauden ajan, talouden paineista huolimatta. Anna ääni lapselle -kampanja on täysin poliittisesti sitoutumaton. Kampanjan tavoitteita on neljä: lasten yhdenvertaisuuden varmistaminen, lasten osallisuuden lisääminen, perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen laadun varmistaminen sekä lapsivaikutusten arviointiin sitoutuminen. Kuka tahansa voi liittyä mukaan kampanjaan. Tule mukaan ja anna ääni lapselle!

Katso videokooste päivästä:  Iceheartsin Youtube-kanavalta

Lue lisää Anna ääni lapselle kampanjasta: lskl.fi/aanilapselle/
Lue lisää Iceheartsin työstä: icehearts.fi