Icehearts Europe-hanke vieraili Sloveniassa

Marraskuun puolivälissä Icehearts Europe -hanke suuntasi pittoreskeista maisemistaan tunnettuun Sloveniaan. Pääkaupunki Ljubljanassa meitä odotti järjestyksessään viides Icehearts Europe -hankkeen lähitapaaminen. Tapaamisessa käytiin läpi hankkeen tuoreet uutiset ja kuulumiset. Vierailun kohokohtana tutustuttiin paikalliseen Icehearts Europe -toimintaan. Lisäksi osallistuttiin Moving People, Moving Europe -konferenssiin. Näitä aiheita käsitellään Europe -hankeen blogisarjan viidennessä osassa.

Icehearts-toiminta käynnistyi pilottiorganisaatioissa

Syksyn edetessä Icehearts Europe -hankkeesta kantautui pitkään odotettuja uutisia: toiminta oli käynnistynyt. Joulukuussa toiminta lasten ja nuorten kanssa pyörii jo kaikissa viidessä pilottiorganisaatioissa eripuolilla Eurooppaa: Espanjassa, Italiassa, Sloveniassa, Tanskassa sekä naapurimaassamme Virossa.

Fútbol Másin edustajat kertomassa Icehearts Europe -toiminnan pilotoinnin kuulumisia Espanjasta.

Pilotit eivät ole suoria kopioita suomalaisesta Icehearts-toiminnasta, vaan hyviin käytäntöihin perustuvia kansallisia sovelluksia. Virossa painotetaan lasten koulunkäynnin tukemista ja vahvistetaan sosioemotionaalisia taitoja. Tanskassa toiminnan tavoitteena on löytää harrastus harrastamattomille lapsille ja saada lasten perheet palveluiden piiriin. Nimenomaan Tanskasta kuultiin hiljattain iloisia uutisia, sillä siellä Icehearts Europe -hankkeen pilotoinnista vastaava DGI on saanut toiminnalleen kolmen vuoden rahoituksen. Eräs Icehearts Europe -hankkeen pitkän ajan tavoite onkin toiminnan jatkuminen pilottiorganisaatioissa myös hankkeen jälkeen.

Icehearts Europe  -toimintaa Sloveniassa

Sloveniassa Icehearts Europe -toiminnasta vastaa Sports Union of Slovenia (SUS). Järjestö toimii kattojärjestönä paikallisille sosiaalisille urheiluseuroille. Sloveniassa Icehearts Europe -toiminnalla pyritään lisäämään haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten liikkumista sekä vahvistamaan mielen hyvinvointia ja sosioemotionaalisia taitoja. Toimintaa toteutetaan SUS:n koordinoimana kattojärjestön alaisissa seuroissa ja sitä lähellä olevissa organisaatioissa pääkaupungissa sekä pienemmillä paikkakunnilla.

Lapsen kokemus Slovenian Icehearts Europe -toiminnasta. Kuva Izobraževalni center Eksena.

Icehearts Europe -hankkeen tapaaminen alkoi Ljubljanan kaupungintalolla, jossa hankkeen paikallisille toimijoille ja heidän sidosryhmilleen esiteltiin suomalaista Icehearts-toimintaa. Kaupungintalolla kuultiin, että suomalaisen Icehearts-toiminnan hyviä käytäntöjä on otettu käyttöön muun muassa paikallisessa uimaseurassa ja iltapäivätoimintaa järjestävässä järjestössä.

Myöhemmin päivällä päästiin tutustumaan CONA-nuorisokeskuksen toimintaan ja kuultiin heidän ajatuksiaan Icehearts Europe -toiminnasta (ks. video heidän toiminnastaan). CONA:n toiminta on suunnattu haavoittuvassa asemassa oleville lapsille ja nuorille. Icehearts Europe -toiminta on mahdollistanut heidän toiminnassaan mukana oleville lapsille ja nuorille mieluisia harrastuksia ja liikunnan lisäämisen. Yhtälailla toiminta on vahvistanut heidän ymmärrystään lasten ja nuorten vahvuuksista lähtevästä kasvatusotteesta ja sen merkityksestä lasten ja nuorten hyvinvoinnissa.

Icehearts Europe -toiminnan esittely Moving People – Moving Europe -tilaisuudessa. Kuva: ISCA

Slovenian vierailun jälkimmäisenä päivänä järjestettiin 250 hengen Moving People – Moving Europe -konferenssi, jonka järjestelyistä vastasivat Icehearts Europe hankettakin hallinoiva ISCA ja paikallinen SUS. Ohjelmassa oli muun muassa paneelikeskustelu ihmisoikeuksista ja liikkumisesta sekä kahdeksan hankkeen leikkimielinen pikatreffitilaisuus. Viimeksi mainitussa osallistujat pistäytyivät eri hankkeiden pöydissä ja keskustelivat hankkeista. Pikatreffeillä hankkeiden pöydissä kävi kova kuhina.

Seuraavana kohteena Helsinki

Icehearts Europe -hankkeessa pyritään pilottimaiden lisäksi levittämään suomalaisen Icehearts-toiminnan hyviä käytäntöjä lisäksi laajemmin Eurooppaan. Hankeen etenemistä seuraa eri puolilla Eurooppaa 14 siitä kiinnostunutta organisaatiota. Seuraajia on muun muassa Kroatiasta, Latviasta, Puolasta, Romaniasta ja Saksasta. Tammikuussa näiden organisaatioiden edustajat saapuvat Suomeen tutustumaan lähemmin Icehearts-toimintaan.

Vaikka suomalaista Icehearts-mallia ei sellaisenaan viedä Eurooppaan, on toiminnan hyviä käytäntöjä soveltavien organisaatioiden tärkeää ymmärtää alkuperäisen Icehearts-toiminnan ydin, arvot ja toimintaperiaatteet. Tähän Suomen vierailu tarjoaa otollisen mahdollisuuden, kun eurooppalaiset kumppaniorganisaatiot pääsevät tutustumaan Suomen Iceheartsin henkilöstöön ja sidosryhmiin paikan päällä.

Suomen Icehearts ry. toivottaa hankkeen toisen aallon organisaatiot tervetulleeksi tammikuiseen Helsinkiin. Suomen toimintaan tutustumisen lisäksi Helsingin tilaisuudessa keskitytään Icehearts Europe -toiminnan suunnitteluun. Konkreettinen esimerkki Icehearts-toiminnan soveltamisesta kuullaan Virossa toimivalta SPIN-organisaatiolta.

Helsingin tapaaminen on kaikkiaan kolmipäiväinen. Osallistujille tarjotaan paljon tietoa Icehearts-toiminnasta ja hyvistä käytännöistä. Toiveena on, että vierailun jälkeen muiden EU-maiden organisaatiolla on hyvät lähtökohdat toteuttaa Icehearts Europe -toimintaa.

 

Lisätietoja:
Kai Tarvainen
Hankevastaava
kai.tarvainen@icehearts.fi
044 493 9545