Hyvä nuori

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Olet ihminen ja tässä tapauksessa eksynyt sellainen. Olen lukenut tapauksestasi osana silmittömästi toimivaa joukkoa, joka varastaa ja pahoinpitelee toisia nuoria pääkaupunkiseudulla. Olen kohdannut uhrejasi, jotka pelkäävät edelleen. Olen kohdannut suuttumusta toisten tahoilta, jotka toivovat sinulle tuomioita. Olen kohdannut ihmisiä, jotka toivovat, että viimeistään nyt oppisit olemaan ja kunnioittamaan kanssaihmisiä ja olemaan hyvin. Olen kohdannut kaikki tunteet.

Olen pahoillani vanhempana suomalaisena miehenä, että joku on mennyt pahasti pieleen. Uskon, että sinun jalanjälkesi raskaana painunut palvelujärjestelmämme rekistereihin. Olen pahoillani vanhempana, ettei kukaan ottanut sinua kainaloonsa silloin, kun sinä tarvitsit tukea. Olen pahoillani, ettei kukaan ensimmäisiin tuskanhuutoihisi vastannut siten, että tuntisit olevasi ja kuuluvasi johonkin hyvään.

Onko perheelläsi ollut voimia rakastaa sinua vaikeinakin hetkinä? Onko isäsi ollut kanssasi ja jakanut oman elämänsä kokemuksia hyvästä sinulle? Onko äitisi jaksanut huolehtia sinusta? Ovatko he jaksaneet rakastaa ja turvata sinun omaa kehitystäsi? Oletko saanut nauttia lämmöstä, puhtaudesta, yhteisistä aterioista ja muutenkin turvallisesta arjesta ja lomasta? Oletko saanut kokea isovanhempien jakamattoman huolenpidon antimista? Oletko kohdannut päivittäin hyväksyviä katseita ihan vain ollessasi? Oletko nähnyt toruvaa ilmettä ja puhetta toimiessasi väärin?

Onko koulusi polku ollut hyvä? Oletko saanut koulun vanhemmilta tukea sosiaalisen kanssakäymisen taitojesi vahvistamiseksi? Oletko kokenut olevasi tärkeä ihminen koulussa? Oletko pärjännyt oppiaineiden kanssa kuten omat vanhempasi ja koulun vanhemmat ovat toivoneet? Oletko pärjännyt mielestäsi hyvin opiskellessasi? Oletko saanut hyviä ystäviä olemalla hyvä? Oletko jo päättänyt peruskoulusi päättötodistukseen? Oletko jo mahdollisesti aloittanut opintosi peruskoulun jälkeen mieleisessäsi opinahjossa?

Oletko kokenut olevasi hyvien, ymmärtäväisten aikuisten ympäröimänä? Koetko olevasi suomalaisten vanhempien mielestä hyvä ja arvokas? Oletko saanut oikeata ja itsellesi toimivaa tukea muualla viranomaisverkostossa? Onko sinua autettu ja tuettu?

Toivon, että viimeistään nyt osaat vaatia itsellesi sellaista tukea, jota tarvitset. Toivottavasti ymmärrät, että tehdyt tekosi eivät pyyhkiydy koskaan mielestäsi ja lakien mukaan sinua on rangaistava. Toivon koko sydämestäni, että osaat tämän jälkeen pyytää ja vaatia itsellesi tukea, jottei tekemäsi paha enää toistu. Toivon myös, että joku ottaa tosissaan sinunkin tuskasi, jotta voisit olla tuskaa tuottamatta toisille tahallisesti. Ettei tarvitsisi sitä tehdä, enää ikinä.

Toivon, että kaltaisesi eksyneet saavat meidän vanhempien tukea aikaisemmin, että sinutkin nähtäisiin ja kuultaisiin hyvänä paljon aikaisemmin kuin nyt on tapahtunut pahana. Toivon sinulle paljon parempaa huomista kuin eilisesi oli.

Ville Turkka
Suomen Icehearts ry
isä
kansalainen