Uutta tutkimustietoa Icehearts-toiminnasta

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Icehearts-toimintaa on tutkittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella vuodesta 2015 lähtien. Tuolloin käynnistyi 13 vuotta kestävä pitkittäistutkimus, jossa seurataan viiden Icehearts-joukkueen lasten elämänkulkua ja psykososiaalista hyvinvointia sekä tutkitaan Icehearts-toiminnan hyötyjä ja vaikutuksia.

Pitkittäistutkimuksessa kerätään ja hyödynnetään useita erilaisia aineistoja. Tutkimusaineistoa kerätään Icehearts-joukkueisiin osallistuvilta lapsilta, heidän vanhemmiltaan, Icehearts-kasvattajilta sekä lasten opettajilta. Kyselyistä, haastatteluista ja havainnoinnista kertyy runsas aineistokokonaisuus, joka mahdollistaa monipuolisen Icehearts-toiminnan analyysin.

Pitkittäistutkimuksen tuloksista on raportoitu sekä kotimaisissa että kansainvälissä julkaisuissa (ks. https://www.icehearts.fi/tyomme-tuloksia/katsaus-tutkimukseen/). Viimeisin julkaisu on tänä vuonna Mental Health & Prevention -journaalissa ilmestynyt artikkeli Changes in behavioural and emotional well-being of children participating in the Icehearts programme: A feasibility pilot study with 4-year follow-up. Kaija Appelqvist-Schmidlechnerin, Mervi Haavanlammin, Reija Aution, Marjatta Kekkosen ja Sari Fröjdin artikkelissa käsitellään Icehearts-lasten käyttäytymisessä ja psykososiaalisessa hyvinvoinnissa tapahtuneita muutoksia toiminnan ensimmäisen neljän vuoden aikana. Aineisto koostuu vanhempien ja opettajien haastatteluista sekä lapsille tehdyistä kyselyistä.

Tulosten mukaan neljän vuoden mukanaolo Icehearts-toiminnassa edisti tukea tarvitsevien lasten prososiaalista käyttäytymistä. Icehearts-toiminta vaikutti myönteisesti osan lapsista käyttäytymiseen ja tunne-elämään, mutta kaikkien kohdalla tällaista kehitystä ei tapahtunut. Tutkijat summaavat, että tarvitaan lisää tutkimusta siitä, miten parhaiten tukea erityistä tukea tarvitsevia ja lastensuojelun piirissä olevia lapsia.

Artikkelin johtopäätelmissä tutkijat muistuttavat, ettei Icehearts-toiminta yksin riitä tueksi vaikeista tunne-elämän ja käyttäytymisen ongelmista kärsiville lapsille. Icehearts-toiminnan rinnalla tarvitaan muita palveluita ja lastensuojelua. Aiemmissa tutkimusjulkaisuissa tutkijat myös muistuttavat, että Icehearts-toiminta kestää 12 vuotta ja osa vaikutuksista ei näy vielä 4 vuoden seurannassa.

Artikkeli Changes in behavioural and emotional well-being of children participating in the Icehearts programme: A feasibility pilot study with 4-year follow-up on uusi tärkeä palanen Icehearts-toiminnan vaikutusten arvioinnissa ja vaikutusmekanismien ymmärtämisessä. Tutkimus antaa hyviä eväitä toimintamallin kehittämiseen. Vaikuttava ja näyttöön perustuva kasvatustyö on paras tapa tukea haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja heidän perheitään.