Tampereen Icehearts hyvässä kasvussa

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Tampereelle on perustettu viimeisen vuoden aikana neljä uutta Icehearts- joukkuetta. Uudet joukkueet toimivat Hervannan, Annala-Kaukajärven ja Tesoman alueilla ja joukkueiden kokoaminen on hyvässä vauhdissa. Syksyn tullen osa uusista joukkueista on aloittanut koulun ensimmäisen luokan ja hieman vanhemmat pojat harjoittelevat jo joukkueen omaa urheilulajia.

Hervannan tyttö- ja poikajoukkueet aloittivat ensimmäisen luokan

Hervantaan perustettiin tänä syksynä kaksi uutta joukkuetta, joista toinen on Tampereen ensimmäinen tyttöjoukkue. Tyttöjoukkueen kasvattajaksi valittiin Raumalta kotoisin oleva Katja Hautakoski ja poikajoukkueen kasvattajana aloitti tamperelainen Teemu Toivonen. Molemmat kokoavat joukkueitaan juuri ensimmäisen luokan aloittaneista pojista ja tytöistä ja ryhmien kokoaminen onkin hyvässä vauhdissa. Hautakoski ja Toivonen toimivat työpareina Pohjois-Hervannan koulussa ja tämä on ensimmäinen kerta, kun tyttö- ja poikajoukkue alkavat toimimaan tiiviissä yhteistyössä. Kasvattajien yhteinen iltapäiväkerho aloitti juuri toimintansa ja alkusyksy menee tutustuessa uusiin joukkuekavereihin. Pojat ja tytöt tulevatkin jo hyvin toimeen keskenään ja molemmat kasvattajat ovat innoissaan alkavasta syksystä.

Tyttöjoukkueen kasvattajaksi Katja Hautakoski

Katja

Ensimmäisen Tampereen tyttöjoukkueen kasvattajana aloitti Katja Hautakoski. Hautakoski on kesästä 2018 lähtien ollut kasvattaja Jiri Lepolan resurssiapuna ja koonnut sen ohella omaa joukkuettaan.

Hautakoski on koulutukseltaan amk-pohjainen liikunnanohjaaja ja erikoistunut soveltavaan liikuntaan. Opiskelujen jälkeen hän meni työskentelemään lastensuojeluyritykseen liikunnanohjaajaksi, jossa kuuli ensimmäistä kertaa Iceheartsista ja rakastui konseptiin saman tien. ”Tuntuu kerrankin ihanalta, kun on oikeasti aikaa olla lasten kanssa eikä mikään jää kesken.” sanoo Hautakoski, joka on tottunut siihen, että lastensuojelupaikoissa lapset ja aikuiset vaihtuvat usein. Seuraavien vuosien aikana Hautakoski toivoo tulevansa tytöille tärkeäksi ja hän haaveilee, että saisi luotua heistä joukkueen, jonka yhteishenki kantaisi pitkälle myös Iceheartsin jälkeen ja jossa heillä olisi aina toisensa.

”Tuntuu kerrankin ihanalta, kun on oikeasti aikaa olla lasten kanssa eikä mikään jää kesken.”

Liikunnanohjaajana Hautakoskella on monipuolinen kokemus eri urheilulajeista. Voiton vie kuitenkin jalkapallo, jota hän on harrastanut lapsesta asti. Hautakoski on valmentanut lajia noin 15 vuotta ja vastannut myös jalkapalloseura FC Nokian tyttöjoukkueen junioreista. Ei siis liene yllätys, että Hautakoski toivoo Hervannan tyttöjen innostuvan myös jalkapallosta.

Katjan Jengi

Teemu Toivonen Hervannan poikajoukkueen kasvattajaksi

Teemu Toivonen 1

Hautakosken työparina ja poikajoukkueen kasvattajana aloitti Teemu Toivonen, jolta löytyy pitkä kokemus Iceheartsista jo ennen oman joukkueen perustamista. Viimeiset neljä vuotta hän on ollut Tampereen joukkueiden resurssiapuna. Toivonen opiskeli ja valmistui oppisopimuksella Iceheartsin kautta nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi vuonna 2018.

Toivosella on hyvät lähtökohdat kasvattajauralleen, sillä pitkän Icehearts-taustan ansiosta hän on päässyt näkemään, mitä haasteita ja vaikeuksia tulevien vuosien aikana voi tulla vastaan. Toivosta motivoi mahdollisuus vaikuttaa haasteisiin aidosti ja oikeasti sekä luoda vahvaa sidettä poikiin. 12 vuoden pitkäkestoisuus ja pysyvyys ovat hänestä vain hyviä asioita: ”Parasta on se, ettei päivässä kahdessa tarvitse tehdä mitään isoa, vaan ne pienet asiat ratkaisevat.” sanoo rauhallinen Toivonen.

Parasta on se, ettei päivässä kahdessa tarvitse tehdä mitään isoa, vaan ne pienet asiat ratkaisevat.

Toivonen toivoo, että tulevien vuosien aikana pojat kokisivat hänet tärkeäksi ja luotettavaksi aikuiseksi, johon voi luottaa, oli asia mikä hyvänsä. Lisäksi hän toivoo, että pojilla menisi hyvin ja hän saisi ohjattua heitä oikealle tielle.

Toivonen on voittajahenkisenä ihmisenä hyvin liikunnallinen tyyppi! Nuoresta asti jalkapalloa harrastanut Teemu on pelannut myös jääkiekkoa sekä salibandya. Monipuolisesta urheiluharrastuskirjosta huolimatta hän toivoo joukkueen lajiksi valikoituvan jalkapallon.

 

Katjan Jengi 3 E1567064298611

 

Arto Tukio, uusin kasvattaja Annala-Kaukajärvellä

Arto Tukio

Arto Tukiolla alkoi juuri toinen vuosi Icehearts-kasvattajana. Tukion joukkueessa on tällä hetkellä sekä ensimmäisen että toisen luokan poikia Annala-Kaukajärven alueelta. Syksy on lähtenyt käyntiin uusiin poikiin tutustuessa ja nyt ensimmäistä kertaa myös luistelun ja salibandyn opettelulla.

Tampereelta kotoisin olevalta Tukiolta löytyy ammattilaistaustaa jääkiekosta Tampereen Ilveksestä. Monen vuoden jääkiekkoura loppui kuitenkin loukkaantumiseen, jonka jälkeen hän opiskeli liikunnanohjaajan perustutkinnon. Tukio kiinnostui Iceheartsista hänen valmentaessaan jääkiekkoa junioreille, kun hänen joukkueeseensa tuli sattumalta mukaan Icehearts-poika. Ennen oman joukkueen perustamista Tukio toimi resurssityöntekijänä Antti Markkasen joukkueessa.

Tukio näkee 12 vuoden sitoutumisen positiivisena asiana. ”Hetkessä ei pysty tekemään välttämättä mitään, mutta monessa vuodessa saa aikaan jo paljon.” toteaa Arto. Pitkäpinnainen ja rauhallinen Tukio tietää, kuinka tärkeää joukkueen tuki voi olla. Hän on monen vuoden joukkueurheiluharrastuksestaan saanut sellaisia oppeja elämään, joita haluaa myös opettaa joukkueelleen.

Hetkessä ei pysty tekemään välttämättä mitään, mutta monessa vuodessa saa aikaan jo paljon.

Tukion tavoitteena on, että jokainen ryhmän poika saisi liikunnallisen ja oikeudenmukaisen kasvatuksen heidän ryhmänsä kautta. Lisäksi hän toivoo, että pojat saisivat elinikäiset kaverit toisistaan eikä kukaan olisi yksin Iceheartsin jälkeenkään.

Jääkiekko on siis selvästikin Tukion laji ja hän toivoo, että pojat innostuisivat siitä enemmin tai myöhemmin. Tukio toteaa myös salibandyn hyväksi vaihtoehdoksi, jos jääkaukalo ei poikia houkuttele.

 

Tesoman kasvattajaksi Jiri Lepola

Tampere 2

Jiri Lepola aloitti Icehearts-kasvattajana samaan aikaan Tukion kanssa. Lepolan joukkueessa on toisen ja kolmannen luokan poikia ja ryhmä toimii Tesoman alueella. Joukkueen syksyyn kuuluu liikuntaa ja urheilua sekä iltapäivätoimintaa leikkien ja laulaen. Joukkue on myös aloittanut salibandyn harjoittelun.

Lepola kuuluu myös paljasjalkaisiin tamperelaisiin. Hän on koulutukseltaan fysioterapeutti ja ammattivalmentaja. Lepola on valmentanut 12 vuotta uintia ja toiminut pesäpallossa junioripäällikkönä sekä pitänyt kiekkopojille fysiikkaharjoituksia. Lepola on aina elänyt urheilusta ja tietää, kuinka ylivilkkaan lapsen arjen voi saada urheilulla täyteen.

”12 vuotta ei ole pitkä aika, kun puhutaan valmentamisesta ja kasvattamisesta.” sanoo Lepola. Icehearts-kasvattajaksi ryhtymisen myötä Lepolalle tuli rauha tekemiseen – enää ei ole jumalaton kiire tehdä asioita, kuten usein kilpaurheiluvalmentajan roolissa, jolloin tuloksia pitää saada aikaan joskus jopa päivässä tai kuukaudessa. Lepola tietää, että työn hedelmä odottaa vasta täysi-ikäisenä. Hänellä on kuitenkin paljon muutakin annettavaa lapsille kuin pelkkä urheilu. Lasten kanssa toimiminen on hänelle ykkösjuttu ja hän kykenee kohtaamaan lapsen ikätasoisesti ja hyväksymään ihmisten erilaisuutta.

Lepola elää siis urheilusta. Uintia, jääkiekkoa, salibandya – mikä tahansa laji käy, kunhan siinä mitataan jotakin, oli se sitten aikaa, nopeutta tai pituutta. Myös taidelajit menevät, mutta oman joukkueen laji tulee suurella todennäköisyydellä olemaan salibandy.

Maailmanmestareita en odota, mutta toivon, että pojat pystyisivät vielä aikuisenakin pyytämään minulta apua, opettamaan ja oppimaan asioita ja kaikista meidän joukkueemme pojista tulisi elinikäisiä kavereita.

Lepolalla on tavoite Icehearts-uralleen. ”Maailmanmestareita en odota, mutta toivon, että pojat pystyisivät vielä aikuisenakin pyytämään minulta apua, opettamaan ja oppimaan asioita ja kaikista meidän joukkueemme pojista tulisi elinikäisiä kavereita.”

 

Upeiden kasvattajiemme Hautakosken, Toivosen, Tukion ja Lepolan sekä muiden Icehearts-kasvattajien yhteystiedot löydät täältä.