”Tällaista työtä ei voi tehdä puoliksi”

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Otsikon lause on lainaus uuden Kanssakulkija -blogisarjan ensimmäisestä jutusta. Lauseessa Henkka kiteyttää Icehearts-kasvattajan työn eetoksen, kokonaisvaltaisuuden ja vaativuuden. Icehearts-toiminnassa kasvatustyötä tehdään ”kokonaan”, mikä tarkoittaa läsnäoloa lapsen arjessa sekä siellä ja silloin, kun lapsi tarvitsee tukea. Juuri kokonaisvaltaisuudessa piilee Icehearts-toiminnan voima ja vaikuttavuus.

Kokonaisvaltaisuus kuulostaa itsestään selvyydeltä, kun puhutaan tukea tarvitsevien lasten ja nuorten kasvatustyöstä. Valitettavasti se ei kuitenkaan ole sitä. Pirstaleisuus ja kiire leimaavat yhteiskunnan palvelujärjestelmää. Opettajat valittavat kiirettä ja monessa kodissa jää liian vähän aikaa lapselle. Monella sektorilla ja toimialalla kasvatus- ja tukityötä joudutaan tekemään ”puoliksi”, mikä heijastuu kielteisesti lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Pirstaleisuuden ja kiireen aiheuttama ”puoliksi” tekeminen ei ole vain suomalainen ongelma. Kun vt. toiminnanjohtaja Miika Niemelä esitteli Icehearts-toimintaa Liettuassa järjestetyssä Lastensuojeluseminaarissa, ällistelivät pohjoismaiset kollegat kateellisina Icehearts-toiminnan kokonaisvaltaisuutta. Myös muualla on tunnistettu pisaramaisen tukityön ongelmat ja haaveillaan Icehearts-mallin mukaisesti kokonaisvaltaisuudesta.

Jos kokonaisvaltaisuus on jonkinlainen vaikuttavan kasvatustyön ideaali, niin on se myös vaativa ja haastava työsarka kasvattajalle. Icehearts-kasvattajat kohtaavat työssään hyvinkin vaikeita tilanteita, jotka voivat mennä ihon alle ja jäädä mieleen painamaan. Tämä oli teemana, kun Iceheartsin väki kokoontui kevään 2024 Kasvattajapäiville Eerikkilään. Vaikeista tilanteista ja niistä selviämisestä keskusteltiin antaumuksella ja avoimesti. Välillä jaettiin rajuja kokemuksia. Kovia ja haastavia hetkiä oli koettu, mutta ne oli selätetty ottamalla vastaan apua, kollegoiden tuella ja positiivisella mielellä.

Kasvattajapäivillä kävi selväksi, että Icehearts-kasvattajilla on valtavasti resilienssiä. Moni kasvattaja totesikin, ettei Icehearts-työhön lähdetä ilman joustavuutta, sitkeyttä ja selviytymiskykyä. Resilienssi on ikään kuin sisäänkirjoitettuna työnkuvaan. Iceheartsin hallintoa kiiteltiin vuolaasti siitä, että vaikeissa tilanteissa on aina ollut tukea ja apua saatavilla. Selväksi kävi, että Icehearts-yhteisöllä on hyvä kyky tukea jäseniään, mikä onkin vaativassa kasvatustyössä kaiken A ja O. Siitä voi olla ylpeä!

Iceheartsin väki suuntaa pian kesälaitumille. Jos kasvatustyössä kokonaisvaltaisuus on tärkeää, niin tärkeää on myös lomailla, rentoutua ja irtautua hetkeksi työstä ”kokonaan”. Nyt on aika ladata akut täyteen, jotta jaksamme syksyllä jatkaa arvokasta ja kokonaisvaltaista työtä lasten ja nuorten eteen.

Iceheartsin toimiston väki toivottaa kaikille aurinkoista, iloista ja rentouttavaa kesää!

Hyvaa Kesaa Uutiskirje