Rakkaus kuuluu palveluihin – SuomiAreenan torilla äänestettiin

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Icehearts tuo konkreettisen avun; ihmisen, joka lupaa seistä rinnalla, tukea ja puolustaa niissä tilanteissa, kun omat voimat eivät riitä. Haastavassa arjessa kannattelee huojentavalla tavalla pelkästään se tunne, ettei enää ole yksin. Mutta miltä se näyttää ja miltä se tuntuu kasvattajan, äidin tai itse Icehearts-nuoren näkökulmasta? Mikä auttaa?

Tästä keskusteltiin helteisessä Porissa SuomiAreenan lavalla yhdessä Icehearts-joukkueen nuoren Lennin, Icehearts-joukkueen pojan äidin Outi Ojan sekä Icehearts-kasvattaja Kari-Matti Ylisen kanssa. Laajaa näkökulmaa keskusteluun toivat ammattilaisjääkiekkoilija ja yhteiskuntavaikuttaja Jesse Joensuu, Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen, Porin sivistysjohtaja Esa Kohtamäki sekä sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja Mari Levonen.

Pori

Rakkaus kuuluu palveluihin

Porin lavalla katsojat pääsivät äänestämään siitä, kuuluuko rakkaus mukaan palveluihin. Ehkä jopa yllättäen kaikki katsojat äänestivät, että kyllä, rakkaus kuuluu palveluihin.

Porin perhepalveluiden johtaja Mari Levonen kommentoi äänestystulosta positiiviseksi. “Rakkauteen kuuluu luottamus ja luottamuksen kautta tehdään myös niitä palveluita, joilla on vaikuttavuutta.” kiteytti Levonen.

“Rakkauteen kuuluu luottamus ja luottamuksen kautta tehdään myös niitä palveluita, joilla on vaikuttavuutta.”

“Rakkaus ja ystävyys ovat ne tärkeimmät asiat, joita olen itse saanut elämääni urheilun kautta. Uskon tähän joukkueurheilun sosiaaliseen puoleen todella vahvasti.” vahvisti Jesse Joensuu.

“Rakkaus ja ystävyys ovat ne tärkeimmät asiat, joita olen itse saanut elämääni urheilun kautta. Uskon tähän joukkueurheilun sosiaaliseen puoleen todella vahvasti.”

Lisää aikuisia lasten arkeen

Icehearts toiminta alkoi huomiosta, että nuoruusiässä sijoitettujen lasten elämästä puuttui pysyviä ihmissuhteita, lapsilla ei ollut pitkäkestoisia harrastuksia tai yhteisöä, johon kuulua. Lasten tilanteesta oli oltu jo varhain huolissaan niin kouluissa kuin sosiaalipalveluissa, mutta konkreettista apua ei ollut tarjolla.

Iceheartsin malli perustuu rinnallakulkijuuteen, ihmissuhteeseen ja vertaisyhteisön tukeen. Kasvattaja ei rajaa apuaan vaan toimii lasten tukena koulussa, kotona ja vapaa-ajalla siellä missä tukea tarvitaan.

Niin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen, sivistysjohtaja Esa Kohtamäki kuin sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja Mari Levonen kannustivat kuntia ja tulevia hyvinvointialueita panostamaan varhaiseen tukeen, varhaiseen puuttumiseen, läsnäoloon ja kokonaisvaltaiseen työotteeseen byrokratian esteitä purkaen. Keskustelijoiden mielestä Icehearts on tässä työssä erinomainen esimerkki.

Pori3

Iceheartsissa tunteet saavat näkyä

Paneelissa Icehearts-arkea ja sen herättämiä tunteita pääsivät kuvaamaan omista näkökulmistaan kasvattaja, nuori ja äiti. Heidän välisen lämmön pystyi aistimaan helteestä huolimatta takariville asti.

“Iceheartsissa on lupa näyttää tunteet ja ne pitää näyttää aidosti niin päästään haasteisiin kiinni oli ne sitten mitä tahansa.” kuvasi toimintaa Icehearts-kasvattaja Kari-Matti Ylinen.

Icehearts-pojan äiti Outi Oja jatkoi: “Kapu on luotettava aikuinen, joka on aina lapsen puolella. Henkilökohtaisesti itse pidän Kapua perheenjäsenenä, koska ei ole asiaa, jossa en voisi hänen puoleen kääntyä.”

“Kasvattaja on auttanut mua kouluasioissa aika paljon ja arjen jutuissa, perusasioissa. Arkisin ollaan Kapun kanssa tekemisissä joka päivä. Joskus käydään syömässä ja jutellaan.” kertoi Icehearts-nuori Lenni.

“Kasvattaja on auttanut mua kouluasioissa aika paljon ja arjen jutuissa, perusasioissa. Arkisin ollaan Kapun kanssa tekemisissä joka päivä. Joskus käydään syömässä ja jutellaan.”

Keskustelun juonsi Radio Porin Tommi Viininkoski.

Suomi Areenan keskustelu katsottavissa mtv-palvelussa.

Lisätietoa:
Teemu Vartiamäki, toiminnanjohtaja Suomen Icehearts ry, teemu.vartiamaki@icehearts.fi, 040 5926122

Mikä on lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja syrjäytymisen nykyisyys ja tulevaisuus? Miltä ennaltaehkäisevä lastensuojelutyö näyttää tulevaisuudessa? Keskustelu jatkuu 2.9. Iceheartsin virtuaalisessa 25v. juhlagaalassa. Tule mukaan osoitteessa: https://voikorakkauttamitata.icehearts.fi/