Oulun Iceheartsin viimeinen kesä – Laanilan lukiolaisten tuella kesäleirille

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Koko lukuvuoden koskettavin ja mieleenpainuvin hetki oli, kun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajan Juuso Keinäsen (vasemmalla) ehdotuksesta tuli totta. Koulumme taksvärkkipäivän tuotosta puolet lahjoitettiin Oulun Iceheartsille, ja näillä rahoilla mahdollistetaan kesäleiri toiminnassa mukana oleville lapsille rautaisen ammattilaisen – Jari Malmin (oikealla) – katsoessa heidän peräänsä. Lapsen ilo tuntuu suuresti sydämessä eikä ole millään rahalla mitattavissa.” kertoi lahjoitusta luovuttamassa ollut opettaja Nina Salmela.

Oulun Iceheartsin viimeinen kesä

Laanilan lukion opiskelijat ottivat yhteyttä. He halusivat tehdä hyvää. Opiskelijat toivoivat, että opiskelijoiden taksvärkkipäivänä (11.5.) heidän työssään tienaamansa rahat voisivat tuoda joidenkin oululaisten lasten ja nuorten kesään myönteisen vireen esimerkiksi leirinä tai retkenä. Hyvien tekojen kohteeksi valikoitui Oulun Icehearts.

Oulun kaupungin rahoitus Icehearts-toiminnalle lakkautettiin

Oulun Icehearts on toiminut vuodesta 2014 lähtien, mutta tämä vuosi jää viimeiseksi kaupungin lakkauttaessa joukkueen rahoituksen. Yhteinen matka jää siis kesken, ensimmäistä kertaa Iceheartsin yli 20-vuotisessa historiassa.

Icehearts lupaa tukea joukkueeseen valittuja lapsia koko 12-vuotisen taipaleen ajan, esikoulusta täysi-ikäisyyteen saakka. Pitkäkestoisen, kokonaisvaltaisen ja rinnalla kulkuun perustuvan toimintamallin on todettu THL:n tutkimuksessa vaikuttavan positiivisesti mukana olevien lasten käyttäytymiseen, hyvinvointiin ja itsetuntoon. Yhden joukkueen on arvioitu tuovan säästöjä yhteiskunnalle liki 3 miljoonaa euroa (https://www.icehearts.fi/visio-ja-toiminta/toiminta-2/).

Icehearts-joukkueita on tällä hetkellä 39 kappaletta kymmenellä eri paikkakunnalla.

Laanilan lukion tuella viimeiselle yhteiselle kesäleirille

Laanilan lukion yhteydenotto ja halu auttaa toi surullisen tilanteemme keskelle iloa. Pystymme nyt järjestämään Oulun Icehearts-ryhmälle viimeisen yhteisen kesäleirin ja edistämään mahdollisimman pehmeä siirtymä kaupungin muihin tukitoimiin.

Taksvärkkipäivän lahjoitusta oli vastaanottamassa Oulun kasvattaja Jari Malmi. ”Haikein, mutta kiitollisin mielin otan lahjoituksen vastaan. On upeaa, että oululaiset nuoret näin ajattelevat toisia ja levittävät ympärilleen hyvää.” kertoo Malmi. ”Joukkueen loppuminen on kova paikka, mutta teemme kaikkemme, jotta ylläpidämme myös iloa.”

Nuoret yhteiskunnallisina vaikuttajina

Laanilan lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja ja keräyksen isä Juuso Keinänen jäi tapaamisen jälkeen pohtimaan syrjäytymisen hintaa ja ennaltaehkäisevän työn arvoa. ”Tapaaminen nosti mieleen paljon kysymyksiä ja halun jatkaa asian parissa työskentelyä hallituksen porukalla ensi lukuvuonnakin.” kertoo Keinänen.

Laanilan lukion rehtori on ylpeä koulunsa opiskelijoiden yhteiskunnallisesta vastuullisuudesta. ”Toivomme kohtaavamme jokaisen nuoren sydämellämme ja saavan aikaan kokemuksen välittämisestä.” kertoo Laanilan lukion rehtori Timo Kärkkäinen. Tämä lienee yksi hieno esimerkki siitä.

Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus

Vastuullisuuden, välittämisen ja kohtaamisen arvot ovat myös Iceheartsin työssä vahvasti läsnä. Näiden arvojen mukaan kuljettaessa asiat järjestyvät, tavalla tai toisella. Sen eteen olemme sitoutuneet tekemään töitä.

”Oulun päätös lakkauttaa Icehearts-joukkueen rahoitus oli todella surullinen uutinen yhdistyksessämme, mutta eniten mieltä painaa mukana olleiden lasten ja perheiden tilanne. Tulemme olemaan aktiivisesti yhteydessä Oulun päättäjiin ja viranomaisiin, jotta jokaiselle tukea tarvitsevalle lapselle järjestyy heille luvatut tukitoimet.” kertoo Suomen Icehearts ry:n toiminnanjohtaja Teemu Vartiamäki.

Laanilan lukion nuorten ele tarjota tukeaan nuoremmilleen on sydäntä lämmittävää. Lapsissa ja nuorissa todella on tulevaisuus.

 

Lisätietoja:

Teemu Vartiamäki
Toiminnanjohtaja
Suomen Icehearts ry
teemu.vartiamaki@icehearts.fi
0405926122