Otteita Iceheartsin arjesta 2/4 – Vanhempien näkökulma

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Meidän arki on tavallista, mutta monella tavalla myös aika ihmeellistä. Koska niissä tavallisissa hetkissä on muutoksen voima, halusimme kertoa sinulle juuri niistä. Näyttää sen, mikä tekee Iceheartsin toiminnasta erityistä ja erityisen tehokasta.

Tiedotesarjassamme toisessa osassa ääneen pääsivät Icehearts-vanhemmat. Seuraavassa kahdessa tiedotteessa äänen saavat myös lapset ja yhteisö keskiössä olevien lasten ympärillä.

“En uskalla ajatella, missä olisimme ilman Icehearts-kasvattajaa.”

Luottamuksen tunne oli heti alussa yllättävän vahva. Vaikka nyt tulikin uskaltaa kertoa kaikki – ne mustimmatkin ajatukset ja salaisuudet – silti sen tekeminen ei tuntunut mahdottomalta. Ilmassa väreili vahva luotto Icehearts-kasvattajaan, jo ensimmäisestä tapaamisesta lähtien. Äidin vaisto sanoi, että nyt kannatti nojata ja tukeutua.

Icehearts-kasvattajat ovat vahvasti läsnä lasten arjessa, mutta samalla myös kiinteä osa koko perheen elämää. Onnellinen perhe on onnellinen lapsi -ajatus ei ole vain sananhelinää, vaan yksi Iceheartsin toiminnan ytimistä. Siksi myös äidit ja isät saavat enemmän, jos uskaltavat olla auki ja ottaa apua sekä tukea vastaan. Toisinaan se voi tarkoittaa myös sitä, että itketään olkapäätä vasten turhautuneita kyyneleitä tai pyydetään kasvattaja mukaan niihin koulun neuvotteluihin, joissa tuntuu, ettei enää itse jaksa vaatia lapsen oikeuksia

”Toisinaan jo pelkästään oikean tiedon, saati avun hakeminen tuntuvat mahdottomilta. Ei tiedä minne tai keneen olisi yhteydessä. Meidän arjessa oli ennen Iceheartsia myös lukuisia sellaisia hetkiä, että tunsin itseni maailman yksinäisimmäksi ja täysin neuvottomaksi pojan ongelmien edessä. Nyt minulla on aina joku, kenelle soittaa tai laittaa viestiä ja tiedän, että saan tukea sekä apua. Jo pelkästään tietoisuus siitä on tuonut elämäämme syvää rauhaa.”

Mervi, Icehearts-pojan äiti

Pakastin olisi täynnä makaroonilaatikkoa, valmiiksi rasioihin annosteltuina. Keittiön pöydällä odottaisi viesti, jossa äiti toivoo poikiensa pärjäävän itsekseen hänen lähdettyä. Kaikkein vaikeimpina aikoina tuo ajatus tunki väkisin äidin mieleen. Onneksi hän tietää, että on vahvuutta uskaltaa sanoa se ääneen. Nyt arjessa on mukana myös tukihenkilö, Icehearts-kasvattaja, joka on makaroonilaatikkohaaveenkin esiin noustessa sanonut; tästäkin selviämme yhdessä. Et ole yksin.

Juuri se tunne, ettei ole ongelmien kanssa yksin, voi olla mullistavan merkityksellinen perheen elämässä ja hyvinvoinnissa. Kun kasvattaja onnistuu luomaan hyvät välit myös lapsen perheeseen, päästään lähemmäs ongelmia ja lapsen tulevaisuuden kannalta ratkaisevia hetkiä. Tukea voidaan antaa riittävän ajoissa, kun nähdään vaikeita asioita lähietäisyydeltä.

”Kasvattaja on meille kuin perheenjäsen, mittaamattoman merkityksellinen tuki. Kasvatan poikiani ainoana vanhempana ja nuoremmallani on diagnooseina adhd- ja aspergerin oireyhtymä. Icehearts-kasvattajasta olen saanut paitsi henkistä, myös aivan konkreettista tukea. Hän on istunut rinnallani sadoissa koulun kokouksissa ja tukenut sekä tsempannut. Poikani on ollut hänen mukanaan myös kasvattajan sukulaisten luona pääsiäisen vietossa. En uskalla ajatella, missä olisimme ilman häntä.”

Johanna, Icehearts-pojan äiti

Missä olisimme ilman kasvattajan tukea? Tuo kysymys yhdistää monia Iceheartsin avun piirissä olevia vanhempia. Lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen tuki näkyy lapsen elämässä usein hyvinkin selvästi myönteisinä kaikuina. Henki kotona paranee, kun vanhemmat saavat tukea ja apua. Lapsi kokee turvaa paitsi kasvattajan läsnäolosta arjessa myös siitä, että äidin ja isän voimavarat ja usko omiin vanhemman kykyihin lisääntyvät. Kaikki voittavat.

”Minulla on kaksi poikaa, ja molemmat kuuluvat Icehearts-joukkueisiin. Esikoiseni oli ensimmäisellä luokalla koulukiusattu, ja kieltäytyi toisella luokalla kokonaan menemästä kouluun. Kasvattajan avulla hän aloitti pienin askelin kouluun paluun – viimeinen vaihtoehto oli sosiaalitoimi, kun en omin avuin saanut poikaa aamuisin lähtemään. Apu oli siinä kohtaa hyvin konkreettista, kun kasvattaja haki pojan kotoa kouluun joka päivä. Ilman Iceheartsia meidän perhettämme ei tällaisessa muodossa olisi.”

Sanna, Icehearts-pojan äiti

Heittäytymistä luottamukseen ja yhteistä kasvamista – sitä Icehearts-toiminta parhaimmillaan on koko perheelle. Osana vanhempien kiittelemää ammattitaitoa on se, että kasvattaja onnistuu keksimään porkkanan, joka kannustaa lasta jaksamaan tsempata koulussa. Tutkimusten mukaan juuri nuo porkkanat, ja motivaation puutteen selättämiset ovat yksiä niistä hetkistä, joissa määritellään lapsen tulevaisuus.

“Jos emme ole saaneet poikaa kertomaan vaikeaa asiaa, on kasvattaja aina onnistunut kaivamaan sen esiin. Vaikka muutimme toiselle paikkakunnalle, poikani ja kasvattaja ovat edelleen yhteydessä ja tavanneet toisiaan. Se kertoo paljon heidän suhteestaan.”

Anu, Icehearts-pojan äiti

Heräsikö sinulla kysymyksiä tai haluatko kuulla jostakin aiheesta vielä lisää? Ole meihin rohkeasti yhteydessä.

Erika Turunen, Icehearts: erika.turunen@icehearts.fi / +358 44 240 0349
Heli Thorén, Moon Shooters: heli.thoren@moonshooters.fi / +358 50 572 9377

Icehearts on varhaisen puuttumisen toimintamalli lapsen hyväksi sekä sosiaalityön, koulun ja vapaa-ajan tueksi. Icehearts on innovatiivinen toimintamalli, jonka työväline on joukkueurheilu. Toimintamalli tarjoaa pitkäkestoista ja ammatillista kasvun tukea lapsille, joista on huomattu erityinen huoli. Icehearts ehkäisee innovatiivisesti syrjäytymistä käyttäen joukkueurheilua työvälineenään. Jokainen joukkue on 12 vuotta kestävä yhteinen matka – lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle. icehearts.fi