KidMove – urheilun iloa etsimässä

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Icehearts on mukana kansainvälisessä KidMove-yhteishankkeessa, jossa kootaan yhteen ja kehitetään hyviä urheilijalähtöisiä valmennuksen käytäntöjä, nimenomaan ruohonjuuritason juniorivalmennukseen. Hankkeessa yhdistetään olemassa olevaa tutkittua tietoa urheiluseurojen ja -toimijoiden käytännön osaamiseen. ”KidMoven päätavoitteena on löytää ja koota ratkaisuja, jotka ehkäisevät nk. drop outin eli urheiluharrastuksen keskeyttämistä nuorilla, 11-15 vuotiailla urheilijoilla.” kertoo Iceheartsin hankevastaava Stina Kuhlefelt. Tavoitteena on lisätä liikkumisen iloa ja motivaatiota sekä osallisuutta ja tasavertaisuutta.

On maailmanlaajuinen ilmiö, että nuoret urheilijat lopettavat urheiluharrastuksen 11-15 vuotiaana. Yksi syy on se, että valmentaja ei aidosti kohtaa nuoria eikä vastaa nuorten urheilijoiden tarpeeseen tulla nähdyksi ja kuulluksi ja arvostetuksi omana itsenään. Myös liian kova tai yksipuolinen harjoittelu liian aikaisin, harrastusmaksujen nouseminen sekä harrastuksesta kadonnut hauskuus ovat syitä urheiluharrastuksen lopettamiseen.

Treeneissä pitää olla hauskaa ja kaikkien pitää saada olla mukana. Ei treenata verenmaku suussa eikä tärkeintä ole voitto.

Icehearts-toiminnassa urheiluharrastukseen liittyviä keskeytyksiä tai lopetuksia ilmenee muita vähemmän, joka johtuu osin myös toiminnan kokonaisvaltaisuudesta.  ”Icehearts on mukana hankkeessa, jotta voisimme avata meidän tapaamme tehdä työtä myös kansainvälisesti ja tarjota ratkaisuja ilmiöön.” kertoo Kuhlefelt. ”Pitää keskittyä positiiviseen pedagogiikkaan, nuoria pitää kannustaa mieluummin kuin arvostella. Pitää olla se aikuinen, jonka luokse on kiva tulla joka viikko.” Myös hankekumppanit Hollannista ja Itävallasta noudattavat samaa ideologiaa kuin Icehearts, täydentää Kuhlefelt. ”Treeneissä pitää olla hauskaa ja kaikkien pitää saada olla mukana. Ei treenata verenmaku suussa eikä tärkeintä ole voitto.”

Osallistujat ovat ehdottaneet 15 hyvää valmennuskäytäntöä blogien ja videoiden muodossa, jotka ovat nähtävillä KidMove-hankkeen verkkosivuilla.

”Avaimia hyvään valmennukseen” -tapahtuma 22.9.2020!

Euroopan urheiluviikkoa vietetään vuosittain syyskuussa ja se on Euroopan komission aloite liikunnan lisäämiseksi ympäri Eurooppaa. Myös KidMove-hankkeen osallistujat, Metropolia ja Icehearts, ottavat osaa urheiluviikkoon järjestämällä nuorten urheilijoiden valmentajille suunnatun ”Avaimia hyvään valmennuskäytäntöön” – tapahtuman Helsingissä 22.9.2020. Päivään kuuluu webinaari- ja seminaariosuus, jossa on puhujia eri aloilta sekä työpajoja, joissa opitaan, jaetaan ja kokeillaan yhdessä valmennuksen hyviä käytänteitä. Muun muassa hyvinvointialan yritys Liiku leiki ja loista on lupautunut mukaan iltapäivän ohjelmaan.

Kyseessä on maksuton tapahtuma, joka on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille ja valmennuksen parissa toimiville. Tapahtuma järjestetään vastuullisesti Metropolia AMK:n Myllypuron kampuksella Helsingissä. Tarkempaa tietoa on luvassa elokuussa, jolloin tapahtumaan ilmoittautuminen myös avataan. Seminaariosuudesta tehdään videotallenne, joka on kuultavissa myös jälkikäteen.

Kidmove Tapahtuma

Lisätietoja:

Stina Kuhlefelt
Hankevastaava
stina.kuhlefelt@icehearts.fi
044 074 0030

Anita Ahlstrand
KidMove-hankkeen projektipäällikkö
anita.ahlstrand@metropolia.fi
040 641 8140

KidMove on Metropolia ammattikorkeakoulun ensimmäinen Erasmus-Sport- rahoituksen saanut, tammikuussa 2019 alkanut kaksivuotinen, kansainvälinen yhteishanke. Metropolian koordinoimassa hankkeessa kumppaneina on yhdeksän toimijaa viidestä Euroopan maasta; Suomesta Metropolia ja Suomen Icehearts ry, Itävallasta urheilujärjestö Sportunion Steiermark, Hollannista Special Heroes ja Windesheim UAS, Tsekistä Masaryk University ja urheiluseura Bulldogs Brno sekä Puolasta University School of Physical Education in Wroclaw ja opiskelijaliikuntajärjestö AZS-AWF Wroclaw.

Kannen kuva: Juhani Järvenpää