Kevään Kasvattajapäivillä keskusteltiin resilienssistä

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

”Icehearts tuo tänne aina auringon mukanaan” totesi Eerikkilän toimitusjohtaja, kun ihana auringonpaiste helli taas Kasvattajapäivien osallistujia 21.-22. toukokuuta Eerikkilän urheiluopistolla Tammelassa. Keväinen ilma ja kollegoiden jälleennäkeminen sai runsasväkisen Icehearts-poppoon porisemaan ja pärisemään iloisesti. Halausten, läpsyjen ja kuulumisten jälkeen asettauduttiin Frenckell-saliin yhteisen agendan ääreen.

Eerikkila Sali
Kasvattajapäiviä vietettiin Eerikkilän urheiluopistolla 21.-22. toukokuuta.

Kevään kasvattajapäivien teemana oli haastavat tilanteet, niistä selviäminen ja niiden käsitteleminen. Icehearts-kasvattajalle tulee 12 vuotisella taipaleella vastaan myös ylämäkiä, joiden kapuaminen on raskasta ja haastavaa. Erityisesti jyrkissä kohdissa tarvitaan sitkeyttä, henkistä kestävyyttä ja kykyä pyytää apua. Resilienssi on 2020-luvun trendisana, joka sopii kuvaamaan jyrkässä kohdassa tarvittavaa henkistä joustavuutta ja sietokykyä sekä valmiutta ottaa apua vastaan.

Päivän aluksi kokeneet Icehearts-kasvattajat jakoivat kokemuksiaan, minkä jälkeen haastavia tilanteita ja niiden käsittelemistä jatkettiin ryhmissä. Alun esimerkit olivat varsin järisyttäviä, sillä pitkällä taipaleella kasvattajat kohtaavat myös ihmiselon nurjempia puolia. Kokeneiden kasvattajien viisaat sanat, avoimuus ja rehellisyys sekä kertomukset haasteiden selättämisestä toivat runsaasti valoa vaikeaan aiheeseen. Apua on pyydetty ja saatu. Ylämäet on kivuttu ja matka alkanut taas taittua. Ennen kaikkea lapset on saatettu aina turvallisesti yli jokaisen kumpareen, nyppylän, mäen ja välillä vuorenkin.

Pienryhmat Resilienssi
Kevään kasvattajapäivien teemana oli haastavat tilanteet, niistä selviäminen ja niiden käsitteleminen. Kokemuksia käytiin läpi pienryhmissä.

Iltapäivällä Iceheartsin väki siirtyi vaikeista aiheista tunneskaalan toiseen päähän. Oli aika juhlistaa kolmea kasvattajaa, joiden 12 vuotinen taival tulee kesällä päätökseen. Ennen Nellin, Kapun ja Tommin joukkueiden maaliin pääsyä on 12 Icehearts-joukkuetta kulkenut polun alusta loppuun. Lämmin henkäys täytti Frenckell-salin, kun kolmikko asettui yleisön eteen istumaan. Silmät kostuivat sekä yleisössä että lavalla. Puolen tunnin juhlallisuuksien tunnelma oli syvästi merkityksellinen jokaiselle läsnäolijalle – iloa, kunnioitusta, haikeutta, arvostusta, ystävyyttä ja toveruutta, luottamusta ja lämpöä.

Lupaus Gaala
Lupaus-gaalassa juhlistettiin Nelliä, Tommia ja Kapua, joiden 12 vuotinen Icehearts-taival tulee kesällä päätökseen.

Kasvattajapäivien jälkimmäinen päivä koostui ryhmäkeskustelujen purusta, Kapun opinnäytetyön tulosten esittelystä ja Icehearts Europe -hankkeen kuulumisista. Kollegoiden merkitys, organisaation tuki, jakaminen, armollisuus itseä kohtaan, työn rajaaminen, vapaa-ajan merkitys ja itsestä huolen pitäminen toistuivat keinoina vahvistaa resilienssiä. Kapun opinnäytetyö käsitteli kasvattajan polun viimeisiä vuosia ja muuttuvan työn haasteita. Se on tärkeä lisä kasvattajan polun mallinnukseen. Lopuksi Kaitsu avasi Iceheartsin hyvien käytäntöjen juurruttamista muun muassa Tanskassa ja Virossa. Iceheartsilla on nyt kovasti kysyntää ulkomailla!

Iceheartsin Kasvattajapäivät ovat ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma. Kasvattajat työskentelevät 13 kunnassa ja koko porukan yhteisiä kokoontumisia on vain kahdesti vuodessa. Jos virallinen ohjelma on tärkeä paikka oppimiseen ja kehittymiseen, niin muu aika harrasteineen ja saunomisineen on vähintään yhtä tärkeää. Keskustelut kollegoiden kanssa vahvistavat ammatti-identiteettiä, hiljainen tieto välittyy kasvattajien keskusteluissa ja kokemus Icehearts-yhteisöön kuulumisesta vahvistuu. Yhteiset kokoontumiset ja jaetut kokemukset ovat sosiaalista liimaa, joilla on korvaamaton merkitys työyhteisölle. Seuraavan kerran Iceheartsin joukot kokoontuvat yhteen loppuvuonna syksyn Kasvattajapäivillä.

Salibandyturnaus
Yhteisöllisyys on tärkeä osa Kasvattajapäiviä. Virallisen ohjelman jälkeen oli vuorossa henkilöstön yhteinen salibandyturnaus.