Iceheartsin Ville Turkka valittiin Suomalaisen Sisun kasvoksi 2015

Ville Turkka, Iceheartsin pääkasvattaja, perustaja

Ikä: 48 vuotta
Perhe: vaimo ja neljä lasta
Harrastukset: työ ja perhe
Elämässä kaikkein tärkeintä on: suku, perhe ja ystävät, joiden kanssa on hyvällä tavalla alaston olo
Motto: Always Walk on the Sunny side of the Road. Älä lipsu varjon puolelle.

Ville Sisu2015

Me perustettiin Icehearts vuonna 1996, ja tällä hetkellä minun työhöni kuuluu yhteiskunnallinen vaikuttaminen. organisaation suunnittelu ja strategiatyö. Myös varainhankinta on tärkeää, sillä mikään ei tapahdu ilmaiseksi. Sitten minä teen paljon töitä meidän kasvattajien kanssa, joita on 26 yhteensä yhdeksässä kaupungissa Suomessa.

Myös ulkomaille pitäisi laajentaa. Laajentaminen ei sinänsä kiinnosta, mutta minä ajattelen niin, että jos löytyy hyvä malli, jolla voi tukea mahdollisimman monia lapsia saavuttamaan mahdollisimman hyvän aikuisuuden, niin ei sitä kannata lähteä hautomaan kauheasti. Tämä toiminta tuottaa isoja säästöjä yhteiskunnallisesti, niin ei tämä voi mikään bisnes olla.

Minun työssäni kaikkein parasta on se, kun lapset hiffaa, että hyvyys on tärkeää. Että ei tarvitse rimpuilla vastaan, vaan voi oikeasti tehdä niitä asioita, mitä tarvitsee ja haluaa. Se muutos lapsissa on kyllä huima. Se on hienoa, kun aikuinen uskaltaa ottaa lapsen vertaisenaan kävelemään vierellään ja lapsi taas uskaltaa nauttia siitä turvasta, mitä aikuinen tuo.

Meillä on Vantaalla yksi joukkue, jossa on ensimmäistä kertaa naisvalmentaja. Nelli kysyi vastikään yhdeltä toisen joukkueen pojista, että kuka on sun paras kaveri. Poika vastasi: No ei mulla oo kuin yks kaveri. Se on toi Tommi, meidän valmentaja.” Kyllä minä näen, että tällaiset tilanteet on tavallaan sekä Iceheartsille että yksittäisille valmentajille se paras palkinto hyvin tehdystä työstä. Kokemus siitä, että olet jollekin niin tärkeä, että nimeää sinut ykköseksi.

Niin, mitä se kutsumustyö sitten on. Olen kyllä ihan pienestä pitäen vain jotenkin tiennyt, että minusta tulee jotain. Kyse ei ole siitä, että kulkisin tuolla nokka pystyssä vaan siitä, että elämässä on aina ollut niin vahva perusturvallisuus, että tuollainen luottamus on päässyt rakentumaan. Vaikka minun oma pääni onkin sekaisin kuin seinälyhty.

Mutta kyllä minä sain pitkään monenlaisia asioita yrittää ja kokeilla, ennen kuin se oma juttu löytyi. Minä pelasin 24-vuotiaaksi lätkää ja sitten tajusin, että ei tästä vaan tule sitä pääjuttua. Sitten kokeilin tosi monenlaista muuta, ja sitten tuli tämä Icehearts. Istuin ravintola Kustaa Vaasassa, mietin omaa työtäni ja elämääni, ja sitten se idea Dream Teamista vaan syntyi.

Minä olen luova ihminen, vähän niin kuin sellainen moottori. Minun on tosi vaikeaa kyllästyä, koska koko ajan kehitän ja innovoin kaikkea uutta. Keksin aina tosi epäsovinnaisia ratkaisuja, sillä en yhtään tykkää ongelmista. Jos eteen tulee joku ongelma, niin kierrän sen aika äkkiä. Se on järjetöntä jäädä painiskelemaan jonkun typerän asian kanssa, jonka kanssa ei pääse eteenpäin. On ihan turhaa kerätä tuhatta ihmistä kasaan ja jauhaa monta päivää. Se ongelman ratkaisu on yleensä niin paljon nopeamminkin tehtävissä.

Me ollaan pitkään toteutettu Iceheartsissa kansalaistottelemattomuutta, koska raportointi ja analysointi ei kuulu lasten kasvatukseen ja kasvuun. Lasten kasvatukseen ja kasvuun kuuluu se, että aikuiset ja lapset on yhdessä ja tekee asioita. Joka kerta kun alat kaivaa jotain raportointivehkeitä esiin, se on heti pois siitä oikeasta asiasta, mikä on se yhdessä oleminen.

Sisu tarkoittaa minulle ärsyyntymiskynnyksen ylittämistä. Silloin minulla jää sivuun kaikki omat henkilökohtaiset luonteenpiireet. Olen aika ujo mies, ja viihdyn kaikkein parhaiten yksin. Mutta silloin kun se ärsytyskynnys ylittyy jonkin asian tai ilmiön kohdalla, minusta tuntuu, että nousen ilmaan. Kaikki muu poistuu. Silloin teen aidosti töitä sen asian eteen. Se on sisu-tila. Joku sanoo, että se on leijumista tai flowta, mutta minulle se on tahtoa päästä eteenpäin jossain asiassa, joka on itsessään niin paljon suurempi kuin ne kaikki esteet. Siinä tilassa minä vaan liidän.

Olen myös aika kova poika eksymään. Mutta koska olen eksynyt satoja kertoja elämässäni niin tiedän, että ei tässä ole mitään hätää, kyllä minä löydän takaisin. Sellainen sisäinen rauha niissä eksymistilanteissa on tosi voimakas. Sekin liittyy sisuun ja perusturvallisuuteen.

Minulla on iso suku ja ihan raivona kavereita. Elämäni varrella on ollut vain kolme sellaista ihmistä, joiden kanssa en ole tullut toimeen missään vaiheessa. Mielestäni on tosi tärkeää tulla toimeen kaikkien kanssa. Minulla on sellainen 10-20 ystävää, joiden kanssa olo on niin alaston, että siinä on oikeasti kiva olla. Sellaisten ihmisten löytäminen on ihan sattuman kauppaa yleensä, mutta kyllä siihen vaikuttaa myös oma asenne ja se, miten kohtaa ihmisiä. Olen yleensä aivan täysin auki muille, vaikka se onkin välillä raskasta itselle.

Minun luovin aikani on aina yhdentoista ja neljän välillä yöllä. Kaikki tärkeimmät asiat, mitä olen Iceheartsinkin eteen tehnyt, olen tehnyt yöllä. Tämä maailma on muutenkin aina ollut minulle ihan liian hidas.