Icehearts-toiminta laajenee Riihimäellä! Uudeksi kasvattajaksi Jukka Vanninen

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Riihimäen kaupunki ja Icehearts ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen Icehearts-toiminnan laajentamisesta Riihimäellä. Icehearts perusti ensimmäisen joukkueen Riihimäelle vuonna 2015 ja saa nyt lisävahvistusta, kun kaupungin toinen Icehearts-joukkue aloittaa toimintansa syksyllä 2019. Kasvattajana tulee toimimaan seuraavan 12 vuoden ajan Jukka Vanninen ja hän kokoaa parhaillaan joukkuettaan esikouluikäisistä pojista Riihimäen Peltosaaren alueella.

Ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä joukkueurheilun avulla

Icehearts on varhaisen tuen toimintamalli lapsen hyväksi sekä sosiaalityön, koulun ja vapaa-ajan tueksi. Icehearts on innovatiivinen toimintamalli, jonka työväline on joukkueurheilu. Jokainen joukkue on 12 vuotta kestävä yhteinen matka – lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle. Mallia toteutetaan poikkihallinnollisesti yhdessä sosiaali- ja sivistystoimen ammattilaisten kanssa.

Icehearts harjoittaa toimintaansa käytännössä perustamalla Icehearts-joukkueita. Jokaisella joukkueella on nimetty kasvattaja, joka tukee joukkueeseen valittujen lasten kasvamista 12 vuoden ajan, esikoulusta täysi-ikäisyyteen saakka. Joukkueen kasvattaja on lasten tukena niin koulussa kuin vapaa-ajalla ja järjestää lapsille harrastustoimintaa joukkueen yhdessä valitseman lajin parissa. Icehearts on tukena kunnan peruspalveluille ja tarjoaa vaihtoehtoisen, tutkitusti toimivan, mallin tukemaan syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria.

Riihimäen kaupunki on sitoutunut rahoittamaan kahden Icehearts-toimintamallin mukaisen joukkueen toimintaa 12 vuoden matkan ajan. Yhteen joukkueeseen mahtuu noin 25 lasta.

”Olen todella iloinen, että onnistuimme laajentamaan Icehearts toimintaa Riihimäellä. Toiminnassa mukana oleminen on ollut lapsille ensiarvoisen tärkeää ja toiminta on näyttäytynyt vaikuttavana lapsiperheiden arjen apuna. Yhteistyö Icehearts toimijoiden kanssa on ollut helppoa, joustavaa ja asiakaslähtöistä.” toteaa Palvelupäällikkö Marjo Mutanen.

Olen todella iloinen, että onnistuimme laajentamaan Icehearts toimintaa Riihimäellä. Toiminnassa mukana oleminen on ollut lapsille ensiarvoisen tärkeää ja toiminta on näyttäytynyt vaikuttavana lapsiperheiden arjen apuna.

Yhteistyön arviointia, seurantaa, kehittämistä ja toiminnan ohjaamista varten on perustettu Riihimäen kaupungin virkamiehistä koostuva ohjausryhmä.

”Olemme kiitollisia hyvästä yhteistyöstä Riihimäen kanssa. Yhdessä pystymme tarjoamaan tukea tarvitseville lapsille rinnalla kulkijan, joka on lasten ja lasten yhteisöjen tukena aina, kun tukea tarvitaan.” kertoo Suomen Icehearts ry:n toiminnanjohtaja Teemu Vartiamäki.

Joukkueen kokoaminen on alkanut

Riihimäen toisen joukkueen kasvattajana tulee toimimaan seuraavan 12 vuoden ajan Jukka Vanninen ja hän kokoaa nyt joukkuettaan esikouluikäisistä pojista Peltosaaren alueella.

Jukka on kotoisin Riihimäeltä, mutta 10 vuoden ammattilaisjalkapalloilijan ura on kierrättänyt häntä ympäri Suomea. Jalkapallouransa lopetettuaan Jukka lähti suorittamaan oppisopimuksella nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tutkintoa lastensuojelulaitoksessa Mäntsälässä. Siellä Jukka kuuli ensimmäisen kerran Iceheartsista ja päätti, että jos Icehearts laajentaa toimintaansa Riihimäellä, haluaa hän ehdottomasti mukaan. Varmuuden kasvattajaksi ryhtymisestä antoi kuitenkin Riihimäen kasvattaja Jarno Tuunaisen Icehearts-joukkue, jonka resurssityöntekijänä Jukka on toiminut viimeiset kaksi vuotta. Työ onkin vienyt Jukan mennessään.

Ajatus seuraavasta 12 vuodesta saa Jukan innostumaan: ”Tää on niin hyvä juttu! Se motivoi, että saa olla oikeasti pitkäkestoisesti poikien kanssa ja osa heidän elämäänsä, eikä tässä ole vaihtumassa aikuiset mihinkään. Lastenkodeissa vaihtuvuus oli niin yleistä.”

Tää on niin hyvä juttu! Se motivoi, että saa olla oikeasti pitkäkestoisesti poikien kanssa ja osa heidän elämäänsä, eikä tässä ole vaihtumassa aikuiset mihinkään. Lastenkodeissa vaihtuvuus oli niin yleistä.

Rauhallisen ja sosiaalisen Jukan mielestä lasten kanssa oleminen onkin parasta. Hän toivoo, että pystyisi tarjoamaan pojille apua, tukea, pysyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja mielekästä tekemistä.

Jukan oma urheilulaji on selvästikin jalkapallo, mutta harrastustaustaa löytyy myös jääkiekosta. ”Oman joukkueen laji ei välttämättä ole futis. Laji mietitään sitten yhdessä poikien kanssa.” sanoo Jukka, kun puhutaan joukkueen tulevasta lajista. ”Tärkeintä on yhdessä tekeminen.”

Toivotamme Jukan lämpimästi tervetulleeksi! Jukan ja muiden yhteystiedot löydät täältä.

Lisätietoja:

Teemu Vartiamäki
Toiminnanjohtaja
Suomen Icehearts ry
040 592 6122
teemu.vartiamaki@icehearts.fi

Marjo Mutanen
Palvelupäällikkö
Lasten, nuorten ja perheiden palvelut
Sosiaali- ja terveystoimi
Riihimäen kaupunki
050 563 3944
marjo.mutanen@riihimaki.fi