Hämeenlinnan Icehearts-pojat haastoivat lasten vaalipaneelissa puolueiden puheenjohtajia kuulemaan lapsia

Lasten vaalipaneelissa lapset kysyivät ja puolueiden johtajat vastasivat. Hämeenlinnan Icehearts-pojat haastoivat puolueiden puheenjohtajia kuulemaan lapsia päätöksiä tehtäessä.

Lasten vaalipaneeli järjestettiin keskuskirjasto Oodissa 17.2.2021. Mukana lasten vaalipaneelissa olivat kaikkien eduskuntapuolueiden johtajat: Jussi Saramo (vas), Sari Essayah (kd), Harry Harkimo (nyt-liike), Anna-Maja Henriksson (r), Sanna Marin (sd), Jussi Halla-aho (ps), Maria Ohisalo (vihr), Petteri Orpo (kok) sekä Annika Saarikko (kesk).

Ennen vaalipaneelia kokosimme lapset kasvattajineen yhteen ja virittäydyimme kuntavaaliaiheeseen pohtimalla, millainen on minun unelmieni kunta.

“Että koulussa olisi pieni oma luokka ja sinne saisi aina mennä.”

Hämeenlinnan Icehearts-joukkueiden lasten toiveet liittyivät pitkälti koulun arkeen, harrastamiseen ja lähiympäristöön. Lasten pohdinnoissa nousi esiin koulun viihtyvyys, harrastuspaikat, kuten lasersota-areena, sähly- ja katulätkäkenttä sekä mahdollisuus ulkoiluun ja leikkiin lähialueella. Hyvässä kunnassa on myös kauppoja, ravintoloita, vessoja ja mahdollisuus tutustua kunnassa toimiviin toimijoihin, kuten poliisiin.

”Että lähellä olisi liukumäki, jossa hissi, vesiliukumäki, retkeilypaikka ja harrastuspaikkoja ja niitä saisi kaikki käyttää ilmaiseksi. Että kaikki saisi harrastaa liikuntaa yhdessä.”

Lapset piirsivät ja kirjoittivat paperille unelmiensa kunnan elementtejä. Papereille piirtyi mm. retkeilyalue, harrastusareena aikuisten lepohuoneineen, mäenlaskupaikka, ilmaisia harrastuksia, kukkasia ja nyrkkeilysäkkejä koulussa sekä koulu, joka on aina auki.

”Että koulut pysyisi aina auki, vaikka olisi korona ja etäopetusta järjestettäisiin ja että olisi pieniä, ilmaisia harrastuksia, joita voisi käydä testaamassa.”

Kunnalla ja sen tuottamilla palveluilla on suuri vaikutus siihen, miten kasvava lapsi mieltää yhteiskunnan ja kokeeko hän olevansa osa sitä. Ilolla kuuntelimme puheenjohtajien yksimielisiä vastauksia siitä, että kouluihin tulisi lisätä aikuisia ja harrastusmahdollisuuksia.

Lapsilla todellakin on asiaa. Aikuisten on varmistettava, että lasten ääni kuuluu kunnissa päätöksiä tehtäessä.

 

Lisätietoa:

Erika Turunen, erityisasiantuntija Suomen Icehearts ry, erika.turunen@icehearts.fi, 044 2400 349

Lisätietoa lasten vaalipaneelista: https://www.lskl.fi/tapahtumat/lasten-vaalipaneeli/

Video Hämeenlinnan Icehearts-poikien demokratiatyöpajasta: https://www.youtube.com/watch?v=2Tu6c33-HGg&t=9s

 

Mikä Anna ääni lapselle – kampanja?

Icehearts on mukana Lastensuojelun keskusliiton organisoimassa kampanjassa yhdessä monien muiden lapsijärjestöjen kanssa. Kampanjan tavoitteena on pitää lasten puolia ja vahvistaa lasten ääntä heitä koskevissa päätöksissä. Me kokosimme voimamme, jotta kuntavaaleissa 18.4.2021 valitaan päättäjiä, jotka huolehtivat lasten edusta ja lapsivaikutusten arvioinnista koko vaalikauden ajan, talouden paineista huolimatta. Anna ääni lapselle -kampanja on täysin poliittisesti sitoutumaton. Kampanjan tavoitteita on neljä: lasten yhdenvertaisuuden varmistaminen, lasten osallisuuden lisääminen, perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen laadun varmistaminen sekä lapsivaikutusten arviointiin sitoutuminen.