Ulvilan Icehearts kasvaa uudella joukkueella. Kasvattajaksi Vesa Goman!

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ulvilan kaupunki ja Icehearts ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen Icehearts-toiminnan laajentamisesta Ulvilassa. Icehearts perusti ensimmäisen joukkueen Ulvilaan vuonna 2008 ja toisen 2013. Joukkueet saavat nyt lisävahvistusta, kun kaupungin kolmas Icehearts-joukkue aloittaa toimintansa syksyllä 2019.

Ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä joukkueurheilun avulla

Icehearts on varhaisen tuen toimintamalli lapsen hyväksi sekä sosiaalityön, koulun ja vapaa-ajan tueksi. Icehearts on innovatiivinen toimintamalli, jonka työväline on joukkueurheilu. Jokainen joukkue on 12 vuotta kestävä yhteinen matka – lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle. Mallia toteutetaan poikkihallinnollisesti yhdessä sosiaali- ja sivistystoimen ammattilaisten kanssa.

Icehearts harjoittaa toimintaansa käytännössä perustamalla Icehearts-joukkueita. Jokaisella joukkueella on nimetty kasvattaja, joka tukee joukkueeseen valittujen lasten kasvamista 12 vuoden ajan, esikoulusta täysi-ikäisyyteen saakka. Joukkueen kasvattaja on lasten tukena niin koulussa kuin vapaa-ajalla ja järjestää lapsille harrastustoimintaa joukkueen yhdessä valitseman lajin parissa. Icehearts on tukena kunnan peruspalveluille ja tarjoaa vaihtoehtoisen, tutkitusti toimivan, mallin tukemaan syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria.

Ulvilan kaupunki on sitoutunut rahoittamaan Icehearts-toimintamallin mukaisen uuden joukkueen toimintaa 12 vuoden matkan ajan. Yhteen joukkueeseen mahtuu noin 25 lasta.

Tiedän, että juuri urheilu voi olla sellainen väylä, jolla voidaan tukea ihmisten yhteisöllisyyttä, toistensa hyväksyntää ja aikaansaada elämyksiä ja elämäniloa.

”Ulvilaan oli perustettu vuonna 2008 Leader-tuella ensimmäinen Icehearts-joukkue. Vielä tuolloin ei joukkueita ollut pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Kun aloitin Ulvilan kaupunginjohtajana vuonna 2012, vierailin melko pian myös Friitalan koululla. Olin valtavan otettu tavasta, miten ensimmäisen Icehearts-joukkueen kasvattaja Söderlingin Jani oli poikien kanssa ja heidän tukenaan koulupäivien arjessa. Ulvilan valtuusto oli päättänyt talousarviokokouksessaan vuonna 2010 osoittaa erillisrahoitusta Icehearts-toimintaan. Tämän jälkeen vuotuinen määräraha vakiintui. Lisäksi vuonna 2013 kaupunginvaltuuston 100-vuotisjuhlakokouksessa päätimme myöntää erillisen 20 000 euron suuruisen toimintatuen Ulvilan Icehearts-toiminnalle.” kertoo kaupunginjohtaja Jukka Moilanen. ”Olen itsekin ikuinen urheilumies. Tiedän, että juuri urheilu voi olla sellainen väylä, jolla voidaan tukea ihmisten yhteisöllisyyttä, toistensa hyväksyntää ja aikaansaada elämyksiä ja elämäniloa.”

Yhteistyön arviointia, seurantaa, kehittämistä ja toiminnan ohjaamista varten on perustettu ohjausryhmä.

”On ollut suuri ilo tehdä Ulvilan kanssa yhteistyötä jo kahden joukkueen verran. Yhdessä olemme pystyneet tarjoamaan tukea tarvitseville lapsille rinnalla kulkijan ja mielekkään harrastuksen. Kun Ulvilan ensimmäinen Icehearts-joukkue tulee tiensä päähän kesällä 2019, on tärkeää ja hienoa, että toinen joukkue syntyy toiminnassa olevan joukkueen pariksi.” kertoo Suomen Icehearts ry:n toiminnanjohtaja Teemu Vartiamäki.

Joukkueen kokoaminen alkaa toukokuussa

Ulvilan kolmannen joukkueen kasvattajana aloittaa 1.5.2019 Vesa Goman, joka alkaa kokoamaan joukkuettaan esikouluikäisistä pojista Ulvilan alueella. Vesan ja poikien koulutaival alkaa syksyllä 2019.

Vesa on neljän lapsen isä Porista. Ennen kasvattajaksi ryhtymistä Vesa on ehtinyt paljon. Hän on ollut ammattilaisjääkiekkoilijana Porin Ässissä ja luonut uraa myös ravintolakokkiyrittäjänä. Sittemmin Vesa päätti lähteä opiskelemaan koulunkäyntiavustajaksi ja valmistui ammattiin keväällä 2019.

”Ei määränpää, vaan se matka! Lapsille pitää tuoda iloa.”

Vesa on toiminut lastenurheilun parissa viimeiset kahdeksan vuotta. Vesa omaa vahvan urheilutaustan ja hän valmentaa tälläkin hetkellä harrastejääkiekkojoukkuetta. Lisäksi Vesa valmentaa myös jalkapalloa. Koska lasten ja nuorten kanssa toimiminen on Vesan mielestä ihan parasta, kasvattajaksi ryhtyminen tuntui hänestä luontevalta valinnalta. Hän odottaa seuraavia vuosia innolla: ”Ei määränpää, vaan se matka! Lapsille pitää tuoda iloa.” sanoo Vesa tavoitteekseen seuraavaksi 12 vuodeksi.

Vesa on siis mies, jolta ei urheilumieltä puutu. Vesan oma urheilulaji on ehdottomasti jääkiekko, mutta jalkapallo tulee hyvänä kakkosena. ”Laji valitaan poikien kanssa yhdessä. Tärkeintä on yhdessä kasvaminen.” toteaa Vesa, kun on puhetta joukkueen tulevasta lajista.

Toivotamme Vesan lämpimästi tervetulleeksi! Hänen ja muiden Iceheartsin väen yhteystiedot löydät täältä.

Lisätietoja:

Teemu Vartiamäki
Toiminnanjohtaja
Suomen Icehearts ry
040 592 6122
teemu.vartiamaki@icehearts.fi

Jukka Moilanen
Kaupunginjohtaja
Ulvilan kaupunki
050 367 2617
jukka.moilanen@ulvila.fi