Kuka vastaa ennaltaehkäisevästä lastensuojelutyöstä?

Syrjäytymisen ehkäisy vaatii pitkäjänteistä ja monialaista työtä. Siihen on sitouduttava niin alan toimijoiden kuin poliittisista painopisteistä ja rahoituksista vastaavien päättäjien. Työtä ei voida tehdä siiloissa, mutta niin tapahtuu niin kauan kuin rahoitukset ovat pätkittäisiä ja sektoroituja.

Kasvattajapolun jälkeinen tyhjiö

Kasvattajana olen nähnyt työn tulokset ja voin taata ja vakuuttaa, että toimintamalli auttaa toiminnan piirissä olevia lapsia ja heidän perheitään. Olen nähnyt tuon polun ja sen vaikutukset hauraan lapsen mielessä nuoren aikuisen mielen paloon elämää kohtaan ja kohti elämän suuria seikkailuita.

Salaisuus

Olen tehnyt nuorisotyötä yli kaksikymmentä vuotta. Olen kuullut liian monta tarinaa seksuaalisesta häirinnästä, hyväksikäytöstä. Yhteistä eri tarinoissa on kaltoinkohtelijan vallankäyttö. Se, miten nuori kokee olevansa ansassa.

Merkitys

Olet luku listassa. Olet toki tärkeä, koska tulit, mutta puolestasi olisi voinut tulla kuka vaan.

VOLIM PUTOVATI! (= I LOVE TO TRAVEL)

Annettu itsetunto = sen saa ”lahjaksi” vanhemmiltaan ja ilman omia ansioita. Kun taas hankittu itsetunto tulee suorituksista ja kokemuksista. Siihen voi jokainen vaikuttaa itse. Kun saa kiitosta omista tekemisistä, itsetunto kasvaa!

Hyviä tekoja

Hyvinvointi kasvaa hyvistä teoista ja aidoista hyvyyden kokemuksista. Kohdatuksi tulemisesta, välittämisestä. Siitä, että voi kuulua johonkin ja tuntea olevansa olemassa omana itsenään. Me puhumme klassisesta hyvyydestä. Sellaisesta, jossa hyvät teot tarttuvat.

Hetkeksi maailma pysähtyy

Puhun lyhyesti itsemurhasta. Enemmän haluan puhua elämästä. Ja puhunkin. Siitä, miten me parhaiten voimme kuolleen tytön muistoa kunnioittaa; elämällä elämämme niin hyvin kuin vain pystymme. Auttamalla toisia, antamalla toisten auttaa meitä. Muistamalla, että pahinkin tilanne menee yleensä ohi.

Mies kasvattajana

Erityisen huolissani olen siitä, että meitä miehiä on opettamisen ja kasvattamisen piirissä aivan liian vähän. Erityistä huolesta tekee se, että etteivät miehet pääse tai hakeudu alalle töihin.

Islamin leima

Turun puukotukset ovat olleet mielessä. Olen valmistautunut keskustelemaan, purkamaan ja kuuntelemaan. On ollut keskusteluja tyttöjen kanssa, mutta vähemmän kuin odotin. Tänään ymmärsin, miksi.

Pieniä hyviä tekoja

Kahden ja puolen vuoden aikana olen istunut näköalapaikalla otsikoiden ja linjapuheiden taakse. Sinne missä ruoho on kasvamassa – juureen ja perustyöhön. Siellä on ihminen ja sieltä löytyy valtava määrää tahtoa ja halua tehdä lapsillemme hyvää.