Korona ja apatia

Myös yhteisöllisyyttä vahvistava ja mielenterveyttä ylläpitävä hassuttelu, vitsailu ja pelleily on jäänyt vähälle. Sitä on vaikea tehdä verkossa tai pienryhmätyössä. Nuoret ovat muuttuneet asiallisiksi ja hillityiksi, etääntyneet.

Luottamus

Nuorten kohdalla luottamus ja aika ovat ne, joilla on merkitystä. Nuori ei tiedä, miten yhteiskunta ja eri systeemit toimivat. Nuori ei tiedä mitkä sivustot ovat luotettavia tiedon haussa. Luottamusvajeinen nuori on yleensä alavireinen, tulkitsee asiat negatiivisemmin kuin muut ja on altis uskomaan, että hän on huono. Maailma ei ole hänelle mahdollisuuksien supermarket.

Toiveena parempi tulevaisuus

Vuosi 2020 on kaikessa kummallisuudessaan nostanut näkyvästi esille meidän jokaisen perustarpeen tulla kohdatuksi, nähdyksi ja kuulluksi. Kun arjen rutiinit järkkyvät,Lue lisää »

Kiusaamista ja kapinaa

Ensin tuli kiusaaminen ja väkivalta kouluissa. Sen jälkeen aktivistien kapina, joka johti poliisin ja  aktivistien konfliktiin. Järkyttäviä tapauksia, jotka saivat ihmiset hätääntymään ja suuttumaan. Molemmat videoitiin

Vihaatko kiusaajaa vai kiusaamista?

Ratkaisua maailmanlaajuiseen kiusaamisongelmaan ei ole löytynyt, mutta mikä lasta, joka jatkuvasti kiusaa muita, voisi auttaa? Mielestäni ei ainakaan alati vaihtuvat aikuiset, toistuvat kiinnipidot, huutaminen, uhkailu, vihaiset ja halveksuvat katseet. Viha ja halveksuminen luo ympärilleen vain lisää vihaa.

Arjessa mukana

Lapset ja nuoret palaavat tällä viikolla kouluun ja syksyn harrastuksiin. Kevään kokemukset ja opit ovat onneksi tukenamme, kun lähdemme uuteen arkeen.

Tutustuminen ja aika – avain ymmärrykseen

Mielestäni hän on ihan tavallinen kaveri, siinä missä sinä tai minäkin. Myös häntä kiinnostavat ihan normaalit asiat, niin kuin vaikka yhdessä toisten kanssa touhuaminen. Hänellä ei kuitenkaan ole riittäviä sosiaalisia taitoja siihen, että hän menisi muiden luo ja pyytäisi päästä mukaan leikkiin.

Tytön siluetti sinistä taivasta vasten.

Luottamus näkyy ihmisestä

Tämä on keskeistä nuorten kanssa, jotka eivät luota. Tämä hankaluus on ihmisten vaihtumisessa. Tämä ongelma on ajanvarauksessa. Kun luottamus on hauras, tai sitä ei ole, sen rakentaminen on tarkempaa kuin pienoismallin tekeminen. Se vaatii paljon enemmän kuin kalenterimerkinnän.

Vaellus

Kun muistelemme vaikeaa aikaa myöhemmin, ymmärrämme, että kukaan ei täällä pärjää yksin. Ymmärrämme, että viisain kaikista oli se, joka sai muut jaksamaan, ei se, joka oli kaikessa oikeassa.

Kun työnä on olla läsnä

Olen kiitollinen siitä, kuinka oman joukkueeni lapset, perheet, verkostot ja opettajat luottavat minuun ja kuinka olemme pystyneet yhdessä selvittämään uuteen arkeen liittyviä ongelmia. Yhteistyössä on voimaa ja nyt sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan ennen.